NRK Meny
Normal

Bekymret over oksygentyver på Mount Everest

Sherpaer og klatrere frykter at liv skal gå tapt etter at stadig flere blir frastjålet oksygenflaskene sine på verdens høyeste fjell.

Nepal Cleaning Everest Appa

LIVSVIKTIG: En sherpa med en samling tomme oksygenflasker som er hentet ned fra fjellet. Stadig flere opplever å bli frastjålet oksygen på vei opp til Mount Everest.

Foto: Binod Joshi / Ap

Everest-sherpaen Nima Tenji Sherpa sier til BBC at tyveriene er i ferd med å bli et alvorlig problem.

– Det er spesielt farlig dersom klatrerne har brukt opp det de hadde med seg på vei opp og ennå ikke har nådd toppen, eller dersom de har planer om å bruke de lagrede flaskene på vei ned, sier Sherpa.

Skylder på uerfarne klatrere

Sherpaene peker på at mange dårlig utstyrte og uerfarne klatrere og guider har bidratt til situasjonen.

I tillegg ser noen sitt snitt til å stjele med seg oksygenflasker fra de høyeste leirene og selge dem lenger nede.

– Denne situasjonen fører til at enkelte klatrere må snu før de når toppen fordi man ikke har nok oksygen til å nå toppunktet, sier generalsekretær Phurba Namgyal Sherpa i den nepalske fjellguideorganisasjonen (NNMGA).

Ifølge NNMGA trenger en klatrer i gjennomsnitt sju flasker med oksygen tur-retur toppunktet på verdens høyeste fjell.

Nepal Everest Safety

SELGES VIDERE: Sherpaer sier oksygenflaskene stjeles fra leirer lenger oppe og fraktes ned til base camp hvor de selges.

Foto: Tashi Sherpa / Ap

I tillegg går det med oksygen når klatrerne skal akklimatisere seg før det siste toppstøtet, eller når de må avbryte på grunn av dårlig vær.

Vil ha lovendring

Flere utenlandske klatrere har klaget over tyveriene på sosiale medier. Ekspedisjonsleder Tim Mosedale som er på vei til toppen, rapporterte denne uka at ekspedisjonen hans på ny var frastjålet de livsviktige flaskene i camp 4, 7900 meter over havet.

– Ytterligere sju flasker med oksygen er borte fra lageret vårt. Vil resten fortsatt være der når vi kommer fram om noen få dager, solr Mosedale retorisk.

Ingen er så langt tatt på fersken i å stjele til seg oksygen, men nepalske myndigheter følger situasjonen.

De vurderer blant annet å innføre et regelverk som pålegger alle klatrere å ha hver sin sherpa så man har tilgang på nok oksygen, mat og medisiner.

100 venter på toppstøtet

Så langt i år skal 10 mennesker ha omkommet på vei opp fjellet, men kun fem av dødsfallene er bekreftet av nepalske myndigheter. Ingen av dødsfallene skal være knyttet til tyveri av oksygenflasker.

400 personer har fått godkjenning til å klatre til topps i år, og rundt 100 venter fortsatt på bedre vær for å komme seg opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt