NRK Meny
Normal

Fikk skikkelig trøbbel på verdens høyeste fjell

Andre Spica fra Trondheim klatret til topps på Mount Everest for aller første gang 16. mai. – Jeg var ikke sikker på at jeg ville komme ned igjen, sier han til NRK.

Andre Spica

Andre Spica på tur til Mount Everest for aller første gang. Han fikk problemer på toppen, men heldigvis gikk det bra.

Foto: Privat

For da han kom på toppen av det 8848 meter høye fjellet fikk han pusteproblemer og hyperventilerte. Han var dehydrert, og ville verken ha mat eller drikke.

Passerte lik

Mount Everest

Mount Everest tiltrekker seg tusenvis av klatrere hvert år.

Foto: Andre Spica / Privat

– Jeg fikk ikke til å trekke luft skikkelig ned i lungene. Det ga meg ekstra mye å stri med, og jeg slet med å få kontroll på pusten. Det var svært ubehagelig, og jeg husker ikke noe av utsikten da jeg endelig kom til topps. Jeg var ikke sikker på at jeg ville komme meg ned igjen, sier han.

Hvert år er det mange som vil til topps på verdens høyeste fjell. De aller fleste klarer det, men bare i løpet av årets klatresesong har minst ni personer mistet livet på veien mot målet.

– Det ligger mange lik rundt omkring. Mange som dør er uerfarne klatrere, og ofte blir de utmatta på tur ned igjen. For det er en ting å nå toppen, men det å komme ned er utfordrende, forteller Spica.

– Strakk strikken litt lang

Før han reiste ga Spica et løfte til både samboeren og moren.

– Jeg sa at ingen fjell var verdt livet og at jeg ikke kom til å tøye strikken så langt. Jeg sa at jeg kom til å snu dersom jeg opplevde at det begynte å gå på bekostning av sikkerheten, forteller Spica.

I ettertid ser han at han kanskje ikke holdt løftet sitt.

– Jeg føler at jeg strakk strikken litt i overkant denne gangen. Jeg fortsatte mot toppen selv om jeg kjente at jeg burde snu.

Det er ikke bare i ettertid han har kjent på at han strakk strikken litt for langt. Det gjorde han også da han sto på toppen. Han ble preget av spesielt èn tanke: «Dette fjellet kommer jeg kanskje ikke ned fra».

– Dette var en tanke som satt seg, ikke som redsel, men mer som en erkjennelse, forteller Spica.

Gode sherpaer

– Hvis du hadde fått skikkelige problemer og ikke kommet deg ned – hadde du fått hjelp?

– Nei, alle må tenke på seg selv når du er så høyt oppe. Du har ikke krefter til andre egentlig, og går tom for oksygen. Gode sherpaer kan jo hjelpe, men det er avhengig av at de er dyktige, mener han.

Andre Spica

Andre Spica på vei opp mot Mount Everest.

Foto: Privat

Han har tidligere klatret i fjell som Mount Blant, Matterhorn, Kilimanjaro og i sommer skal han til Alpene med samboeren for å klatre. Men etter turen til Mount Everest sliter han med helsa.

– Ja, jeg må nok bruke de neste dagene og ukene på å komme meg igjen. Jeg sliter med hoste, og skal nok tilbringe mye av tiden på sofaen, sier han til NRK.