Hopp til innhold

Familien forteller: Jente (7) skutt på farens fang

Opptøyene i etterkant av militærkuppet i Myanmar kan ha kostet flere hundre menneskeliv. Syv år gamle Khin Myo Chit skal være det yngste offeret.

Khin Myo Chit. Only seven years old, she was shot and killed during a raid by security forces on her family’s home in Mandalay, the country’s second largest city.

Syv år gamle Khin er et av 20 barn som er blitt drept av militæret i Myanmar de siste ukene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Khin Myo Chit var en av tre som ble drept i et militærraid i byen Mandalay tirsdag kveld.

Militæret sparket inn døra til families hus, beordret alle til å samle seg og spurte faren om de gjemte noen der.

– Min far svarte at alle i huset var til stede, militæret svarte at han løy, forteller den døde jentas eldre søsteren Aye Chan San, til nettstedet Myanmar Now.

Også BBC har snakket med familien.

Soldaten trodde ikke på faren og skjøt ham, men traff syvåringen som satt på fanget hans i magen. Hun døde av skadene på sykehuset samme kveld.

En muslimsk bønn ved liket til syv år gamle Khin Myo Chit som var skutt hjemme av militæret

Khin Myo Chit var en av tre som ble drept i et militærraid i byen Mandalay tirsdag kveld.

Foto: Stringer / Reuters

Ukjent grunn

Jentenes 19 år gamle bror ble slått til blods av soldatene og tatt med til arresten.

Beboere i nabolaget hvor dette skjedde, sier til Myanmar Now at de ikke vet hvorfor akkurat deres nabolag ble gjennomsøkt, da det ikke har vært noen protester der.

Familien sørger over kroppen til en tenåring drept i Mandalay

Tenåringsgutten Tun Tun Aung er et av de 20 barna som har blitt drept av militæret.

Foto: Str / AFP

20 drepte barn

Ifølge organisasjonen Redd Barna er det 20 barn blant dem som har blitt drept.

– Vi er forferdet over at barn er blant målene for de fatale angrepene rettet mot de fredelige demonstrantene, sier Bjørn-Richard Monsen, regionleder for Asia og Latin-Amerika i Redd Barna

– Det er spesielt alarmerende at barn blir drept i hjemmene sine, hvor de burde ha vært trygge.

Det totale antall offer for sammenstøtene mellom militæret og demonstrantene er usikkert, kilder i militæret oppgir 164, mens aktivistgruppen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) oppgir at 261 har blitt drept av militæret de siste ukene.

Tirsdag uttrykte militæret sorg for alle de som har blitt drept i protestene. Samtidig ble demonstrantene anklaget for å spre anarki og vold i landet.

Militæret har skutt mot folkemengden under flere demonstrasjoner og øyevitner forteller til BBC at de har sett folk bli slått til døde av juntaens folk.

Myanmars junta slapp 600 demonstranter fri fra arresten i Yangon

Onsdag ble 600 av dem som har blitt arrestert av juntaen de siste ukene sluppet fri

Foto: Social Media / Reuters

Løslatt fra fengsel

Demonstrasjonene i Myanmar har pågått siden 1. februar, da militæret overtok makten i landet. Onsdag ble 600 av dem som har blitt arrestert under protestene løslatt.

I dag har aktivistene satt i gang en «stille streik». Gatene i Yangon og hovedstaden Naypyidaw, er ifølge nyhetsbyrået AP tomme. I byen Myeik har det blitt satt opp dukker som holder opp miniplakater med påskriften «Vi trenger demokrati» og «Vi ønsker Moder Suu god helse».

Demonstranter holder opp plakat av Aung San Suu Kyi

«Vi vil at lederen vår skal bli satt fri», er et av slagordene på en av de mange protestene for å sette fri Aung San Suu Kyi.

Foto: Str / AFP

Utsatt på grunn av blokkert internett

Aung San Suu Kyi har vært arrestert siden militæret overtok makten 1. februar. I dag skulle hun ha vært i retten. Rettshøring skulle ha vært løst med digital videokonferanse, men fordi juntaen har blokkert internettforbindelsen har møtet måttet bli utsatt.

Møtet skal etter planen gjennomføres 1. april.

Les mer om Suu Kyis arrestasjon her

SISTE NYTT

Siste nytt