Bataclan åpner igjen etter Paris-terror

PARIS (NRK): Det har tatt åtte måneder å restaurere Bataclan etter skuddsalvene og selvmordsbombene som krevde 130 menneskeliv i november i fjor. I kveld åpner dørene igjen, med Sting på scenen.

FILES-FRANCE-ATTACK-ANNIVERSARY

Inngangspartiet til Bataclan har fått nytt uttrykk. Inne skal konsertlokalet være så likt som mulig slik det var før terrorangrepet.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Utenfor Bataclan er det igjen høst, ett år etter at 89 mennesker mistet livet i et terrorangrep mot konsertlokalet. Plastpresenningen som skjulte lokalet etter terroren, er borte. Utenfor ligger det nye blomster og lys til minne om ofrene.

Ifølge eierne er lokalet tilnærmet som før etter det omfattende restaureringsarbeidet som har pågått bak presenningen.

– Det var viktig for oss å ikke endre konsertlokalet. Folk elsket det for hva det var. En natts tragedie må ikke få ødelegge for tiår med fest og musikk, sier Jules Frutos til nyhetsbyrået AFP.

Han vedgår at konsertlokalets fremtid var usikker i ukene etter angrepet. Nå har konsertlokalet blant annet fått nytt gulv og nye seter, i samme stil som før angrepet.

– Til slutt bestemte vi oss for å gå videre. Vi kunne ikke etterlate Bataclan som et mausoleum, som en grav, sier Frutos.

FRANCE-ATTACKS-ANNIVERSARY

Folk har tent lys og lagt ned blomster ved Bataclan de siste dagene.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Billettene revet bort

Frutos

Jules Frutos ved Bataclan.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

I kveld er det igjen fest og musikk på Bataclan. Dagen før ettårsmarkeringen for terrorangrepene i Paris, som krevde til sammen 130 menneskeliv. Overlevende og pårørende fra terrorangrepet er invitert når Sting står på scenen. De øvrige billettene ble revet bort på kort tid da de ble lagt ut for salg tidligere denne uken.

– Det var ikke aktuelt å gjenåpne Bataclan med en seremoni og så litt musikk, sier Frutos.

– Vi tenkte heller aldri på å arrangere en konsert med flere artister. Det er ikke det Bataclan handler om. Det er et konsertlokalet med mange liv, som aldri har basert seg på slike klisjeer, fortsetter han.

Sting spilte sist på Bataclan som del av The Police i 1979. Han sa selv at han gjerne ville tilbake til Bataclan i et intervju fra da han besøkte Paris i september i år. Konsertlokalet fulgte opp, og snart var bookingen på plass.

Tettpakket program

Utover høsten og på nyåret følger artister som Pete Doherty, Youssou Ndour, Meshuggah, Skunk Anansie og The Flaming Lips. Bare hver femte artist på programmet så langt kommer fra Frankrike.

– Jeg tror det er vanskeligere for dem. Vi er i Paris. Dette skjedde i et konsertlokale i Paris. Jeg forstår det. For andre er det et åpenbart valg å spille her. Vianney har avlyst en konsert på Cigale for å opptre på Bataclan. For Damien Saez var det ingen tvil, sier Frutos.

Sting

Den britiske artisten Sting foreslo selv å spille på Bataclan.

Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt