211 terrorangrep i EU i fjor

151 personer ble drept i terrorangrep i EU i 2015, viser en oversikt som Europol offentliggjør i dag.

Ett offer for terrorangrepene i Paris utenfor Bataclan

Ett av ofrene for terrorangrepene i Paris 13. november på fortauet utenfor konsertlokalet Bataclan. 130 mennesker ble drept av terrorister i Paris 13. november i det som var det verste terrorangrepet i EU i fjor.

Foto: Jerome Delay / Ap

Tallene fra Europol, som er Den europeiske unions organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning, viser en økning i angrep i terroraktiviteten i 2015 i forhold til tidligere år.

  • 151 mennesker ble drept i terrorangrep i EU i 2015.
  • Over 360 mennesker ble såret i terrorangrep i EU i 2015.
  • 1077 mennesker ble arrestert for terrorisme-tilknyttede forhold i EU i 2015.
  • Av dem som ble stilt for retten i europeiske land, tiltalt for terror, ble 94 prosent funnet skyldige.

Europols oversikt over terror i EU

År

Angrep

Arresterte

2013

152

535

2015

201

774

2015

211

1077

Flest arresterte i Frankrike

Av de 1077 som ble arrestert i fjor, var hele 424 i Frankrike.

Bataclan i juni 2016

Åtte måneder etter terrorangrepet er konsertlokalet Bataclan i Paris fortsatt stengt. Planen er at det skal åpne igjen i november.

Foto: Kristian Elster / NRK

Frankrike var også det landet som hadde klart flest ofre for terrorisme i fjor. Av de 151 ofrene ble 148 drept i Frankrike, 2 i Danmark og 1 i Hellas.

Det verste angrepet var i Paris 13. november da til sammen 130 mennesker ble drept i flere angrep.

Også det nest verste angrepet var i Paris, da 12 personer ble drept i angrepet på Charlie Hebdos redaksjonslokaler 7. januar.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Europols kart over terrorangrep og terrortilknyttede arrestasjoner i 2015.

Europols kart over terrorangrep og terrortilknyttede arrestasjoner i 2015.

Foto: Europol

Separatisme, ikke islamsk ekstremisme

Storbritannia (103 angrep), Frankrike (73 angrep) og Spania (25 angrep) var de landene som opplevde flest terrorangrep i fjor.

De aller fleste av angrepene var ikke knyttet til islamsk ekstremisme, men til separatisme eller andre konflikter.

Konfliktene i Nord-Irland, Baskerland og Korsika er de som ligger bak de fleste terrorangrepen.

Advarer mot to utviklingstrekk

Når det gjelder terrorangrep der mennesker har mistet livet, står personer som rettferdiggjør sine angrep med islamsk ekstremisme bak praktisk talt alle.

Europol advarer i rapporten mot det de kaller to skremmende utviklingstrekk:

  • Trusselbildet er forsterket ved at et betydelig antall fremmedkrigere har returnert og nå befinner seg i EUs medlemsland.
  • En betydelig økning i nasjonalistisk (fremmedhat), rasistisk og antisemittiske strømninger over hele EU, som fører til en økning i høyreekstrem ekstremisme.
Flyktninger i gummibåt

En gruppe flyktninger i en gummibåt ble plukket opp av en spansk båt 40 kilometer nord for Libya tirsdag. Europol skriver i rapporten at det ikke er påvist at terrorister skjuler seg blant flyktningene som tar seg til Europa.

Foto: Santi Palacios / Ap

Mange kvinnelige fremmedkrigere

Rapporten peker spesielt på at en betydelig andel av dem som europeiske terroristene som reiser til Syria og Irak nå er kvinner.

Samtidig har Europol ikke funnet bevis for at terrorister systematisk skjuler seg i den store mengden av flyktninger som kommer til Europa.

Så langt er det klart at to av de av dem som var med på angrepene i Paris 13. november hadde kommet seg inn i EU via Hellas som en del av flyktningstrømmen fra Syria.

Advarer mot flere IS-angrep

Gråtende kvinner i moske

Slektninger av fire år gamle Kylan Mejri, som ble drept i terrorangrepet i Nice torsdag, gråter i en moske i en forstad til Nice torsdag. Også Kylan Mejris mor, 31 år gamle Olfa Kalfallah, ble drept i terrorangrepet.

Foto: Francois Mori / Ap

Europol advarer i rapporten at om at IS kan komme til å «legge mer vekt på operasjoner» i utlandet ettersom den vestlige militæralliansen angriper IS i kjerneområdene i Syria og Irak.

De viser til både faren for at rekrutterere fra IS kan prøve å radikalisere asylsøkere fra Syria og at en ny generasjon krigere vokser opp i de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak.

I rapporten advares det også om at IS ser ut til å foretrekke såkalte myke mål «fordi de fører til mer frykt hos folk flest».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt