Hopp til innhold

Barth Eide: – Israel har sagt at de forbereder bakkeinvasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter til NRK at Israel informerer andre land om at de nå forbereder en bakkeinvasjon. Samtidig pågår det febrilske forsøk i diplomatiet på å få til en våpenhvile.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

DIPLOMATIET ARBEIDER: Espen Barth Eide mener det er få timer igjen til diplomati.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lørdag formiddag snakket den norske utenriksministeren med palestinernes president på Vestbredden, Mahmoud Abbas.

Mahmoud Abbas

BEKYMRET: Palestinernes president på Vestbredden, Mahmoud Abbas, støtter ikke Hamas og andres krigføring med raketter fra Gaza. Han er derfor svært bekymret.

Foto: Majdi Mohammed / Ap

Norge er involvert i samtaler med ulike aktører og Eide får hele tiden meldinger på telefonen sin om hva Utenriksdepartementets medarbeidere gjør og får vite om situasjonen.

Alle er bekymret for en ytterligere eskalering av situasjonen.

– Abbas er dypt bekymret for den situasjonen som har oppstått. Han er bekymret for at ekstreme grupper skyter ut fra Gazastripen mot blant annet Tel Aviv og Jerusalem. Selvfølgelig er han også bekymret for den israelske reaksjonen, og at det kan gjøre at alle fredsforsøk settes i skyggen av en konflikt mellom Gaza og Israel, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Må ha fremgang innen 48 timer

Sentralt i meklingsforsøkene står Egypt som akkurat nå har kontakt med begge parter for å forsøke å stoppe volden.

– Nøkkelrollen nå er det Egypt som har. De spiller en konstruktiv rolle, og legger betydelig press på Hamas som de har god kontakt med, forteller Eide.

Også USA, Frankrike og Norge er involvert.

Det er dog ikke mye tid igjen, slik den norske utenriksministeren ser det.

–Jeg er bekymret. Fordi ser vi ikke fremgang på den diplomatiske fronten innen 24 til 48 timer er jeg redd både Israel og Hamas og andre grupper vil trappe opp kamphandlingene mot hverandre, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren forklarer at det da fort blir en ond spiral der partene bruker hverandres kamphandlinger for å rettferdiggjøre videre krig.

Israelske tanks ved Gaza-grensa

MOBILISERER: Israelske tanks ved Gaza-grensa, der landets militære styrker nå mobiliserer store styrker for en eventuell bakkeinvasjon.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Israel forteller om forberedelser til bakkeinvasjon

Espen Barth Eide på vei inn til NRK

OPPTATT: Espen Barth Eide er opptatt med å holde seg orientert om hva norske diplomater gjør, og hva som skjer i Midtøsten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Samtidig som det pågår intense forsøk i diplomatiet mobiliserer Israel store styrker langs grensen til Gaza.

Kilder i det politiske miljøet i Israel opplyser til israelske medier at utenlandske diplomater er varslet om at en større utvidelse av aksjonen mot Gaza er nært forestående.

Den norske utenriksministeren Espen Barth Eide bekrefter overfor NRK at de er varslet.

– Israel sier til Norge at det gjøres forberedelser til en bakkeoperasjon. Det kan bety at den blir gjennomført, eller det kan bety at de vil gi inntrykk av det, forteller Eide.

Sier de direkte til Norge at de forbereder seg på en bakkeinvasjon?
– De sier oss, og andre, at de gjør forberedelser, svarer Eide

– Akutt nødvendig med en våpenhvile

Norge forsøker å involvere seg for å få partene til å legge ned våpnene. Det er dog ikke helt enkelt. Utenriksministeren forteller at han er bekymret for faren for at det utvikler seg til en regional konflikt.

– Problemet nå er at dette spørsmålet ikke lenger er et tradisjonelt spørsmål om palestinere mot Israel. Nå er det også en rekke grupper av ekstremistiske og jihadistiske retninger som har infiltrert Gazastripen og Sinai. De bruker det som en sørlig front for det som skjer i Syria, og det er nå i ferd med å bli en regional konflikt, sier Espen Barth Eide.

Både Egypt og palestinernes Mahmoud Abbas forsøker nå å snakke til Hamas, og håpet er at alle kan stoppe eskaleringen av volden.

– Jeg tror det er akutt nødvendig med en våpenhvile. Det betyr at Hamas må gi seg med rakettangrep, de må få kontroll på de mer ytterliggående gruppene som Islamsk jihad og det betyr at Israel må vise tilbakeholdenhet og ikke eskalere, sier utenriksministeren.

Se og hør de dramatiske eksplosjonene midt inne i Gaza by natt til lørdag 17. november 2012. Først vises eksplosjonene i natt, så restene av Hamas-hovedkvarteret og deretter nye eksplosjoner i morgentimene lørdag.

VIDEO: Se eksplosjonene i natt, restene av Hamas-hovedkvarteret og nye eksplosjoner i morgentimene lørdag.

– Advarer Israel

Derfor ba han Abbas i dag om å gjøre alt som er mulig for å nå fram med arbeidet for en våpenhvile.

– I min samtale med president Abbas var det et sentralt tema at alle som har kontakter hos partene må arbeide for å få til en stopp i kamphandlingene. Han er direkte involvert i å forsøke overbevise palestinerne i Gaza om å legge ned våpnene, og bidra til en våpenhvile for alle parter. Jeg er glad for at han gjør de forsøkene, sier Eide.

Samtidig har Norge valgt å uttrykke at både verbal og finansiell støtte til palestinske selvstyremyndigheter.

Norge gir de palestinske selvstyremyndighetene (PA) 58 millioner kroner i umiddelbar bistand for å hindre at det også rakner på Vestbredden, i tillegg til kaoset som rår på Gazastripen, opplyser eide til NTB.

Men det er ikke bare Hamas som har presset på seg. Espen Barth Eide sier Israel absolutt ikke må provosere ved å utvide sine aksjoner undøvendig.

– Vi advarer også Israel. Den sympatien de i utgangspunktet har hatt internasjonalt for å svare med forsvarstiltak på rakettangrepene vil fort forvitre hvis de blir den største aggressoren.

Eide ser derfor mørkt på en eventuell bakkeinvasjon.

– Om det skulle skje står vi overfor en meget betydelig opptrapping. Det gir meget vonde minner fra krigen for rundt fire år siden. Da ble mange sivile palestinere drept på Gazastripen, og det var en katastrofe omdømmemessig for Israel. Vi advarer derfor sterkt mot en opptrapping.

Hvor stor er muligheten for en våpenhvile?
– Det lille lyspunktet for meg er den jobben som Egypt gjør. Egypts president Mursi og statsministeren hans har engasjert seg direkte, og sistenevnte har vært inne i Gaza, sier Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt