NRK Meny
Normal

«Blindt» barn velger ny pave i Egypt

I morgen velger kristne egyptere sin nye pave. Et barn med bind for øynene skal velge hvem det blir. Tre kandidater gjenstår. Mange kristne frykter for framtiden i landet.

Koptiske prester stemmer på sine kandidater under pavevalget i Egypt

Koptiske prester stemmer på sine kandidater under pavevalget i Egypt. Men et blindt barn får siste ordet i valgprosessen.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

– Det er svært viktig for oss fordi nå er alt klart, vi venter bare på at Gud skal gi oss den riktige, vi er klare, uansett hvilken kandidat det blir, sier Methia Isak til NRK.

Jeg treffer henne i Mary Girgis-kirken i bydelen Shubra el-Kheima i utkanten av Kairo. Hun er lærer av yrke, og hun bruker fridagen sin sammen med menighetens ungdom. De er der for å lære mer om religionen sin, om kjærlighet mellom mann og kvinne og respekt for troen. Mens vi prater foregår en teaterscene ved koret i kirken.

En ung mann kledd i hvitt forsøker å dominere en sortkledd skikkelse til dramatisk musikk. Den sortkledde kneler og ungdommene klapper.

– De har funnet på dette selv, sier Methia.

LES OGSÅ: - Kopterne må ta ansvar

Et blindt barn bestemmer

Mary Girgis, eller Sankt Georg som han er kjent som i Vesten, er en aktet figur i den koptiske kirken. Like bortenfor der vi står og ser på ungdommene, ligger kirkens relikvie, en del av helgenens kropp. En mann rører ved den og ber.

Det er usikre tider for den kristne minoriteten her i Egypt, og har de fastet i tre dager for at Gud skal rettlede dem i pavevalget i morgen.

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å være der når det skjer, men jeg skal følge med på TV, sier Meghia.

Biskop Markus

Biskop Markus har tiltro til at barnet velger den rette paven.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det var først sytten kandidater, som så ble redusert til fem, før tre gjenstår. Et barn med bind for øynene skal velge hvilken av de tre det blir. Under gudstjenesten i morgen skal den utvalgte femåring finne fram en lapp med navnet på den nye koptiske paven.

– Etter messen vil den hellige ånd være hos oss. Vi har bedt og vi har fastet. Vi er ganske sikre på at Gud vil ta barnets hånd og velge en pave, forklarer biskop Markus som leder kirken jeg besøker.

Problemer venter

Den nye paven blir den 118. i en rekke som strekker seg tilbake til den første biskopen av Alexandria, evangelisten Markus. Han kom hit til Egypt like etter Jesu` død for å preke kristendommen.

Det var han som introduserte kristendommen i Afrika og den koptiske kirken er en av verdens eldste. Selv om han har tittel fra havnebyen Alexandria, er pavesetet nå her i Kairo. Og det er en vanskelig embete han overtar.

– Dette er veldig viktig, det venter mange problemer på den nye paven. Vi har ikke parlament, vi har grunnlov, det er mange islamister og noen ekstremister og fanatikere her. Den interreligiøse situasjonen er ikke bra, sier biskopen.

Mange kristne frykter for framtiden her på grunn av islamistens framferd og politiske seire etter Hosni Mubaraks fall.

– Problemet nå er at en liten krangel mellom krangel mellom kristne og muslimer rammer hele området og det blir farlig, sier biskopen.

Må ha politisk rolle

Den forrige paven stod tett på den tidligere presidenten, men de tre kandidatene har alle en lavere profil og presenteres som mindre politiske, mer tilbaketrukne og involvert i det interne arbeidet med menigheten.

To av dem har jobbet mye med ungdom, det er i underkant av 10 millioner koptere i Egypt.

Men biskop Markus har ingen tro på at den nye paven kan holde seg unna politikk slik situasjonen er nå, han blir dratt inn i det om han vil eller ikke:

– De spør oss om til råds om mange politiske problemer. Vi bør svare. Hvis vi ikke svarer, sier de

– Å dere rømmer. Men vi er ikke politiske som sådan, det er ikke vår jobb, men som egyptere bør vi forstå hva som skjer. Det blir umulig for den nye paven å holde seg unna politikk.

LES OGSÅ: Koptiske gutter satt fri i Egypt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt