Hopp til innhold

Bare 1000 igjen på Sinjar-fjellet

80.000 jesidier skal ha klart å flykte de siste fem dagene. Ifølge FN er det nå omkring 1.000 igjen på Sinjar-fjellet.

Jezidie-følge på grensen mellom Syria og Irak

Dette bildet av følget med jesidier ble tatt 13. august etter at de hadde krysset grensepasseringen Fishkhabur, som ligger mellom Syria og Irak.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Det er en talskvinne for FNs Irak-kontor (UNAMI) som kommer med opplysningen om de 1.000 gjenværende flyktningene.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forteller til det tyske nyhetsbyrået DPA at svært mange har kommet seg vekk fra det ugjestmilde fjellet og ekstremistene i Den islamske staten i løpet av de siste fem dagene.

FN har tidligere anslått at rundt 55.000 jesidier har flyktet fra området og inn i Syria.

Brøt beleiringen

Den siste uka har amerikanske jagerfly bombet området og kurdiske krigere har angrepet. Bruddet i islamistenes beleiring har gjort at mange av flyktningene har kunnet forlate fjellet og ta seg til tryggere kurdiske områder, ifølge DPA.

Forholdene på fjellet har blitt beskrevet som forferdelige, og flyktninger NRK har snakket med forteller at man forsøkte å gi barn sitt eget spytt, for å unngå at de tørstet i hjel.

Natt til torsdag kom meldingen om at USA ikke lenger ser noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Pentagon kom med uttalelsen etter at en gruppe amerikanske kommandosoldater hadde vært på lynvisitt der for å vurdere situasjonen.

– For dem som er igjen er situasjonen bedre enn tidligere. De har tilgang til mat og vann som vi har sluppet over fjellet, sier en talsmann for Pentagon ifølge AFP.

FNs høyeste krisenivå

I dag har Australia sluppet sine første leveransene med nødhjelp til flyktningene som er fanget på Sinjar-fjellet. Statsminister Tony Abbot sier ifølge nyhetsbyrået AFP at forsyningene var «sårt tiltrengt».

Samtidig har FN erklært at situasjonen i landet er økt til det høyeste krisenivået, på lik linje med den humanitære krisen i Syria, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Ifølge organisasjonen skal minst 1,2 millioner mennesker være på flukt.

– Nå nivået blir hevet til det høyeste blir det enklere å få mobilisert hjelp og sendt nødsendinger, sier FN-representant Nikolay Mladenov, melder BBC.

Overgrep og massehenrettelser

Den fundamentalistiske sunnigruppen Den islamske staten (IS) har siden januar spredd panikk i Irak. Gruppens grusomme overgrep, massehenrettelser og tvangsstyre er nå godt dokumentert i videoopptak fra området.

Allerede i januar tok gruppen, da kjent som ISIL, kontroll over byen Falluja i Anbar-provinsen, en sunnimuslimsk høyborg. I juni ble konflikten langt mer dramatisk da byen Mosul i Nord-Irak, med to millioner innbyggere, falt til jihadistene.

Siden er 1,2 millioner irakere drevet på flukt, og i dag rammer konflikten fem av Iraks provinser, nemlig Anbar, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Saladin.

SISTE NYTT

Siste nytt