Hopp til innhold

Bak murene til Green Acres

Mens naboer og myndigheter vil ha leirene til det irske reisefolket vekk, er beboerne dypt uenig i bildet politiet tegner av dem.

Green Acres

Politiet mener det foregår slavedrift inne i denne parken.

Foto: NRK

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

I leiren Green Acres Caravan Park i Leighton Buzzard, nord for London, arbeides det på et hus under oppbygging.

For i leiren er en del bolighus. Men enda flere campingvogner.

Det var i denne leiren fire menn, tre brødre og en svoger, samt en høygravid kvinne ble arrestert denne uken, siktet for slavedrift.

De 24 mennene som politiet hentet ut i en storstilt aksjon, skal ha blitt tvunget til å utføre hardt fysisk arbeid uten lønn. Mennene levde under svært kummerlige forhold, med dårlig hygiene og lite mat. Noen av dem innestengt i den tiden de ikke var ute på arbeid, ifølge politiet.

(Saken fortsetter under bildet)

Green Acres

Under en større politiaksjon ble flere av beboerne i parken hentet ut av det britiske politiet. 200 politifolk deltok i aksjonen.

Foto: NRK

– De fikk penger og mat og dusj

Mannen som bygger husene i Green Acres vil ikke snakke med oss, så vi prøver oss på en av campingvognene.

Vi ønsker å høre om de grusomme forholdene politiet karakteriserer som slavedrift.

– Jeg kom fra Irland og hit i går, sier den unge irske kvinnen i døren. Hun blir noen dager, så drar hun igjen. Med vogna full av unger, og en til i magen.

Irske reisefolk er godkjent som egen etnisk gruppe i Storbritannia, men ikke i Irland. De kalles gjerne «travellers» på engelsk.

En guttunge på rundt 12 år kommer bort og spør hva vi vil. Han har et våkent blikk og en kjapp replikk. Og et typisk irsk utseende, med sin lyse hud, røde hår og fregnete ansikt.

Det er midt på dagen, og han er ikke på skolen. Som så mange av reisefolkets barn.

Britiske Redd Barna estimerte for noen år siden at 10.000 barn av omreisende i Storbritannia ikke får skolegang, noe det arbeides hardt med å endre på.

Men denne gutten er likevel skarp, han skal ikke ha på seg at leiren hans er noen slaveleir.

– De fikk penger og mat, og se her, der borte er det dusjer, sier han til oss og peker på campingvogner hvor de påståtte slavene skal ha bodd.

Ble låst inne

Ifølge politiets versjon har de samme mennene også bodd i hundehus og hestebokser, ikke bare i campingvogner og brakker.

De har knapt fått mat, blitt tvunget til hardt arbeid nesten døgnet rundt og ikke fått lønn for strevet. De ble plukket opp fra gata, på suppekjøkken for hjemløse og i køer for arbeidssøkende, de mest sårbare skal ha vært på randen av selvmord.

Mennene skal, ifølge politiet, ha blitt lokket til leiren med løfte om penger. mat og bolig, men deretter holdt innesperret og tvunget til å arbeide uten lønn. Noen av mennene var svært skitne og forkomne da politiet hentet dem ut, og flere led av underernæring. De fleste av dem er briter, andre østeuropeere.

Personer som tidligere har rømt fra leiren, forteller at de ble låst inne om natta.

Mennene skal ha blitt leid ut til private kunder for å utføre forskjellig typer fysisk arbeide.

– Foretrakk å være her

En som kaller seg Thomas Rogers, som vi får snakke med i leiren, kaller det verken slaveri eller tvangsarbeid.

– De var narkomane og alkoholiserte, og vi hjalp dem, forteller han.

– Vi plukket dem opp fra gata, ga dem tak over hodet, mat og penger. Hva stopper dem fra å dra herfra hvis de vil, spør han.

Han sier mennene foretrakk å være her hvor de hadde det godt og varmt. Tomas Rogers mener de hadde det mer enn bra nok, selv om de kanskje ikke fikk lønn.

Boforholdene i Green Acres er svært enkle, og det finnes lite utenom det høyst nødvendigste.

De offisielle statistikkene vitner da heller ikke om nevneverdig velstand blant de irske reisende. De har betydelig lavere levealder enn andre, særlig blant kvinnene. Barnedødeligheten er høy. Svært mange dør i trafikkulykker.

Støttes av FN

Irish Travellers Movement in Britain er en interesseorganisasjon for irske reisefolk. Organisasjonen støtter politiets etterforskning, og er i mot slaveri og tvangsarbeid.

Organisasjonen stiller likevel spørsmålstegn ved «timingen» av politiets høyprofilerte aksjon mot Green Acres-leiren.

De første anmeldelsene kom nemlig i 2008, fra personer som rømte vekk derfra.

Politiets aksjon fant nemlig sted nøyaktig en uke før Europas største sigøynerleir, Dale Farm, skal jevnes med jorda førstkommende mandag.

Også denne leiren, vel en times kjøring utenfor London, er i hovedsak bosatt av irske reisefolk.

Britisk høyesterett avgjorde nylig, etter 10 års kamp i rettsvesenet, at de reisende bor her ulovlig og at kommunen har rett til å rive og fjerne leiren.

Men beboerne får støtte fra mange, sist ute er FN-rådgiveren, professor Yves Cabannes.

Cabannes mener kommunen ikke har rett til å fjerne folk mot deres vilje. Han anklager britiske myndigheter for ikke å legge til rette for de omreisendes livsstil.

Nå bønnfalles statsminister David Cameron i 12. time om å finne en minnelig løsning istedenfor å kaste de irske omreisende ut.

Men i Green Acres rives det foreløpig ikke, her bygges det opp, mens fem av leirens innbyggere har en slaverisiktelse hengende over seg.

Green Acres Caravan Park

Det var i denne leiren fire menn - tre brødre og en svoger - samt en høygravid kvinne ble arrestert denne uken, siktet for slavedrift.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt