ICC nekter for å ha godkjent at Saif al-Islam blir stilt for libysk domstol

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen avviser at de har godkjent at Saif al-Islam stilles for libysk rett, slik libyske myndigheter hevder.

Saif al-Islam

Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam, er anklaget for å ha stått bak drap på opprørere.

Foto: Paul Hackett / Reuters

– Libya søkte fredag om å få Saif stilt for en libysk domstol og ICC har akseptert dette, sa justisminister Ali Khalifa til Reuters mandag.

Like etter gikk en talsmann for Haagdomstolen ut og avviste påstandene fra justisministeren.

– ICC-dommerne har ikke bestemt seg ennå, sier Fadi El-Abdallah til Reuters.

Etterforskningen av Saif er ikke ferdig, men datoen for rettshandlingene vil bli annonsert når etterforskningen er ferdig, la Ashur til.

ICC kom med en arrestordre på al-Islam etter at han ble anklaget for å ha drept demonstranter under opprøret i fjor. Opprøret endte som kjent med at hans far, Muammar al-Gaddafi ble drept.

Skadet i luftangrep

Saif al-Islam ble arrestert i nærheten av Obari i Libya i midten av november i fjor.

Da var han sammen med tre livvakter. 39-åringen var kledd i beduinklær og hadde bandasjer på tre av fingrene på høyre hånd.

Skadene på fingrene skal angivelig ha skjedd i forbindelse med et Nato-ledet luftangrep en måned tidligere.

– Skal dømmes etter libysk lov

En talsmann for den libyske overgangsregjeringen slo like etter pågripelsen fast at det var uaktuelt å utlevere al-Islam til til ICC.

– Vi vil føre ham for retten i Libya og dømme ham etter libysk lov, sa informasjonsminister Mahmoud Shammam til Reuters i november i fjor.

Både Nato og EU har bedt om at al-Islams rettssikkerhet ivaretas. Hans far, Muammar al-Gaddafi, ble som kjent drept da mobben avslørte gjemmestedet hans i oktober.

– Det er viktig for en fremtidig nasjonal forsoning at de ansvarlige for menneskerettighetsbrudd begått både før og under siste konflikten blir brakt for retten, sa talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, Michael Mann til Reuters.

NRK oppdaterer saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt