NRK Meny
Normal

Gruvestreik i Sør-Afrika avsluttet

De streikende gruvearbeiderne ved gruveselskapet Lonmin i Sør-Afrika har godtatt et tilbud fra ledelsen. Dermed er den seks uker lange streiken over.

Streik i Sør-Afrika

Den sørafrikanske hæren var stasjonert utenfor Lomnin-gruvene. 45 mennesker mistet livet i løpet av de seks ukene streiken pågikk.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Arbeiderne godtok et tilbud om en lønnsøkning på 22 prosent. De vil møte på jobb igjen torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Arbeiderne på en fotballbane i nærheten av gruva jublet da de ble informert om lønnstilbudet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere tirsdag fikk de tilbud om en bonusutbetaling hvis de gjenopptok arbeidet.

Ifølge et brev til arbeiderne lød tilbudet på en engangsbonus på 1.500 rand eller vel 1.000 kroner. Denne bonusen kommer i tillegg til tilbudet om lønnsøkninger.

Blodig streik

To dager etter at streiken ble innledet 10. august, ble 34 gruvearbeidere skutt og drept i det britiskeide Lonmins gruve da politiet grep inn.

Den uavhengige lønnsnemnda CCMAs megler Afzul Soobedaar sa tidligere tirsdag at det er gjort framgang i forhandlingene om en slutt på streiken.

– En løsning virker nå langt mer sannsynlig enn før, sa Soobedaar ifølge nyhetsbyrået AFP.

Streiken ved britiskeide Lonmins gruve i Marikana nordøst i Sør-Afrika har ført til stans i utvinningen av platina, et sjeldent og verdifullt metall. Platina brukes i smykker, men også i katalysatorer som renser utslipp fra biler og i tennplugger.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har advart om at streiker i gruveindustrien er en alvorlig belastning på landets økonomi.'

Hittil i år har landet tapt milliardbeløp på stans i produksjonen av gull, platina og kull, sa Zuma denne uken.

Minst 18 personer ble drept da opprørspoliti torsdag skjøt mot streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika, ifølge øyenvitner.

16. august: Sørafrikanske gruvearbeidere plaffet ned av politiet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt