Hopp til innhold

Australsk soppmysterium: Tre døde etter familielunsj

En kvinne inviterte sin tidligere svigerfamilie til lunsj. I gryta lå det giftig sopp. Nå er tre personer døde.

Grønn fluesopp

Tre personer er døde og en fjerde er livstruende skadd etter å ha spist en lunsj bestående av blant annet grønn fluesopp.

Foto: Michael G. Wood / B.C. Centre for Disease Control

For mange er soppjakten like viktig som jakt på elg, rype og andre dyr. Spesielt kantarellen er ettertraktet, og er derfor kalt «skogens gull».

I Australia har et soppmysterium vært en stor snakkis de siste ukene. Tre mennesker døde, og politiet vet ikke om det var en tilfeldig ulykke eller bevisst forgiftning.

Grønn fluesopp (amanita phalloides) er definitivt ikke noe gull fra skogen, den er dødelig giftig – og finnes også i Norge. Det er denne soppen de døde og en livstruende skadd person har fått i seg.

Lunsj med eks-svigers

– Jeg er knust av å tenke på at denne soppen har ført til lidelsene til mine kjære. Jeg har lyst til å understreke at jeg ikke hadde noen grunn til å skade disse menneskene, som jeg elsker, sier den 48 år gamle kvinnen som lagde lunsjen og risikerer å bli siktet i saken.

Innholdet fra avhørene er lekket til Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Ofrene er hennes tidligere svigerfamilie, som hun inviterte til lunsj i den australske byen Leongatha. Hennes tidligere ektemann avlyste og sa han ikke kunne komme til selskapet lørdag 29. juli.

Heather (66), Gail (70) og Don (70) døde. Ian (68) kjemper for livet på sykehus i Melbourne, hvor han venter på en levertransplantasjon, skriver BBC.

Grønn fluesopp

Grønn fluesopp er dødelig gift, også i små mengder, og selv om den er kokt eller stekt.

Foto: Gro Gulden/Botanisk museum

Soppblanding

Noen timer etter måltidet, ble gjestene dårlige. Matforgiftning ble umiddelbart pekt på som en årsak. Saken var et mysterium for australsk politi.

Da hennes tidligere svigerforeldre og kjæresten til hennes eks-svoger døde, ble 48-åringen mistenkt i saken – selv om politiet holdt alle muligheter åpne.

Mandag uttalte kvinnen seg for første gang til media, utenfor hjemmet hennes. Hun fastholdt at hun er uskyldig. Hun beklaget at hun tidligere ikke har gitt presise nok forklaringer av det som skjedde den fatale lørdagen.

– Jeg angrer på at jeg ikke svarte på spørsmålene, med tanke det marerittet dette har blitt. Jeg har lyst til å oppklare alle eventuelle misforståelser, for jeg ble ekstremt stresset av å miste noen av mine kjære, sier hun.

Hun sier soppen hun brukte til maten var en blanding av bokssopp fra butikken og tørket sopp hun kjøpte fra en grønnsakhandler i Melbourne noen måneder tidligere.

Les også Plukka 25 liter kantarell på 100 meter: – Har aldri sett så mye i mitt liv

Plukket enorme mengder kantarell

Var selv på sykehus

Barna hennes, som ikke var til stede under lunsjen, spiste noen av restene dagen etter. De spiste derimot ikke soppen, og plukket den av tallerken, siden de ikke liker konsistensen.

48-åringen forteller at også hun var på sykehus to dager etter lunsjen, siden hun ikke følte seg bra.

– Vi kommenterer ikke detaljer i saken og hva politiet vil gjøre framover, sier en talsmann for Victoria Police til ABC.

Ifølge ABC har kvinnen innrømmet å ha løyet for politiet innledningsvis, fordi hun ifølge seg selv hadde panikk og var redd for å miste foreldreretten til barna. Hun håper hennes nye forklaring til politiet vil kaste nytt lys over saken, og forteller at hun har gitt politiet restene fra lunsjen slik at disse kan analyseres.

– Jeg må bare gjenta at jeg ikke hadde noen som helst grunn til å skade disse personene, sier hun.

Grønn fluesopp blir av Norges sopp- og nyttevekstforbund klassifisert som «meget giftig». Helse Norge beskriver den som «dødelig giftig» og ber folk ta raskt kontakt med lege om de mistenker å ha spist den.

Grønn fluesopp er en sjelden sopp i Norge. Den vokser i kystnære områder fra Østfold til Hordaland. Soppen vokser vanligvis med eik, hassel og bøk i løvskoger og parker.

SISTE NYTT

Siste nytt