NRK Meny
Normal

Australsk politi: Tre drept i gisselaksjon

Australsk politi stormet i ettermiddag kafeen der 17 gisler ble holdt fanget, og tre personer mistet livet i aksjonen. Deriblant gjerningsmannen.

Australsk politi stormet i ettermiddag kafeen der et ukjent antall gisler har blitt holdt fanget, men de vil foreløpig ikke kommentere utfallet.

Video: Like etter klokke 16 norsk tid startet politiaksjonen der politiet kastet sjokkgranater og skjøt med skarpt.

Det bekrefter australsk politi i en pressemelding i kveld. I tillegg skal fire personer ha blitt skadd i aksjonen.

– Gikk til aksjon da de hørte skyting

En 50 år gammel mann som holdt 17 gisler fanget i over 17 timer ble erklært død i det han ankom sykehuset. I tillegg døde en 34 år gammel mann og en 38 år gammel kvinne i dramaet som har rystet Australia.

– 17 gisler, som inkluderer de som klarte å rømme, ble holdt som gisler. Vi har to døde gisler og seks uskadde. I tillegg ble gjerningsmannen skutt og drept, sier politisjefen i New South Wales Andrew Scipione på en pressekonferanse i kveld, før han fortalte hva som utløse aksjonen:

– Det ble hørt skudd, og da gjennomførte politiet en aksjon. Politiet måtte her ta noen vanskelige beslutninger. På et tidspunkt måtte de bare gå inn.

– Våre tanker og bønner er med ofrene for denne fryktelige forbrytelsen. Jeg vil si at jeg støtter de pårørende, og vil gjøre det i tiden som kommer, og jeg vil også takke alle de i politiet som gjorde en god jobb, og utsatte seg selv for risiko, fortalte statsminister i delstaten New South Wales Mike Baird til pressen.

Dramatisk

Like etter klokken 16 norsk tid startet den dramatiske aksjonen.

To skadde fikk livreddende førstehjelp

Et gissel kommer ut og legger seg på bakken. Bare sekunder etter ble flere skudd avfyrt mot kafeen i Sydney.

Så kommer flere andre gisler løpende ut, alle med hendene over hodet. Alle i sikkerhet.

To gjorde ikke det. En 34 år gammel mann og en 38 år gammel kvinne mistet livet.

– Vi har to personer som er døde som et resultat av det som skjedde inne i kafeen. Så nå vil vi ta oss av de pårørende, fortalte Andrew Scipione, uten at han ønsket å fortelle nærmere hva som skjedde i de dramatiske minuttene inne i kafeen.

Fire andre behandles nå på et sykehuset i Sydney, ingen av dem skal ha livstruende skader. En av dem er en politimann som ble lettere skadet i ansiktet.

Flere skadet

Etter at politiet stormet inn i kafeen, ble også en bomberobot, som brukes til å finne og desarmere eksplosiver, sendt inn. Minst tre menn i bombeutstyr ble observert utenfor bygningen, men ingen eksplosiver ble funnet.

Flere av gislene som klarte å komme seg ut av kafeen, har fortalt om bomber som gisseltakeren angivelig har plassert andre steder i Sydney. Politiet har imidlertid forsikret at situasjonen var begrenset «til ett område».

Laster Twitter-innhold

Ifølge den australske TV-kanalen ABC skal to av de skadde ha fått livreddende førstehjelp etter politiets aksjon. Ambulanser med blålys har tatt med seg et ukjent antall personer fra stedet. Om de skadde er gisler eller politifolk, er ikke kjent.

– De skyndet seg inn i ambulansen og er nå på vei ut fra Martin Place. Jeg antar, at det er sårede. Dette var en svært plutselig utvikling, sier ABCs journalist Nick Dole.

Laster Twitter-innhold
Ti minutter etter flere gisler slapp ut, aksjonerte politiet. Det ble hørt eksplosjon og flere skudd ble avfyrt, før bårer ble benytte og flere gisler hentet ut.

Video: Like etter klokka 16 norsk tid aksjonerte politiet mot kafeen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt