NRK Meny
Normal

– Australsk letefly har funnet to gjenstander

Et australsk letefly har funnet to gjenstander i søket etter det savnede flyet, en rund og en firkantet, opplyser malaysiske myndigheter.

Hishammuddin Hussein

Malaysias forsvarsminister og fungerende transportminister sier man er i gang med å snevre inn leteområdene.

Foto: Uncredited / Ap

Funnet ble gjort av et australsk P-3 Orion-fly, sa Malaysias fungerende transportminister Hishammudin Hussein på en pressekonferanse mandag.

Ifølge Hussein ringte Australias statsminister sin malaysiske kollega for å informere om funnet bare minutter før pressekonferansen startet, like før klokken 10.30 mandag formiddag, norsk tid.

Det australske marinefartøyet HMAS Success er i området, og forsøker å finne gjenstandene. Marinen håper å finne gjenstandene innen noen timer, senest i morgen formiddag, opplyser Hussein.

I en pressemelding opplyser den australske marinen at funnet ble gjort rundt 2.500 kilometer sørvest for Perth, rundt klokken 7.45 mandag morgen norsk tid.

Oransje og firkantet

Den ene gjenstanden skal være rund og grønn eller grå, og den andre skal være oransje og firkantet, opplyser den australske marinen.

Marinen bekrefter at det dreier seg om to nye objekter – ikke de to som skal ha blitt observert av et kinesisk fly tidligere mandag.

Hussein sa på pressekonferansen at det er for tidlig å trekke konklusjoner når det gjelder funnets tilknytning til det savnede MH370-flyet.

På pressekonferansen fikk Hussein også spørsmål om teoriene om at flyet kan ha blitt kidnappet.

– Vi avviser ikke noe, men det har ikke kommet krav om løsepenger eller annet som peker i retning av at noen i mannskapet har ansvar for at det malaysiske flyet er savnet, sier Hishammuddin Hussein.

Ifølge Hussein har flere enn 100 personer, deriblant familiene til de ansatte som var om bord i det savnede flyet, blitt intervjuet i forbindelse med etterforskninga.

Mislykket søk

Tidligere mandag meldte australske myndigheter at et amerikansk Poseidon P-8 fly ikke har klart å finne gjenstandene et kinesisk fly skal ha funnet da det lette i Det indiske hav. Poseidon P-8 er et av verdens mest avanserte letefly, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De angivelige funnene til det kinesiske flyet ble gjort fra 33.000 fots høyde, opplyser australske myndigheter til Reuters.

– Gjenstandene ble observert av det kinesiske flyet da det var på vei tilbake til Perth. Vi jobber nå med modeller (over hvor gjenstandene kan ha drevet, journ.anm.) P-8-flyet klarte ikke å gjenfinne de innrapporterte gjenstandene, skriver en talsperson for australske myndigheter i en e-post til nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Redningskordinator Mike Barton viser fram et kart med søkeområdene til Australias visestatsminister

Redningskoordinator Mike Barton viser fram et kart med søkeområdene til Australias visestatsminister.

Foto: Graham Tidy / Ap

– En kamp mot tiden

Det kinesiske militære flyet har rapportert koordinatene for funnet til den australske hovedredningssentralen, og den kinesiske isbryteren Xuelong er på vei til området.

– Dette er fortsatt en kamp mot tiden. Så lenge det finnes et glimt av håp, vil letingen fortsette, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Ap.

«Gjenstandene ligger innenfor dagens søkeområde, og vi vil forsøke å finne dem» skriver den australske marinen i en uttalelse.

På en pressekonferanse sier en talsmann fra kinesisk UD at de foreløpig ikke kan bekrefte at delene stammer fra flyet.

Malaysia Airlines rute MH370 forsvant fra radaren for 16 dager siden, knapt en time etter avgang fra Kuala Lumpur. To tredeler av de 239 menneskene om bord i Boeing 777-flyet var kinesiske statsborgere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MALAYSIA airlines MH370 savnet fly

Malaysia Airlines MH370 har vært savnet i over to uker.

Foto: STRINGER / Reuters

Haster

Leteaksjonen konsentrerte seg først om et område nord for ekvator i Indiahavet, men er de siste dagene blitt mer og mer konsentrert om en relativt smal stripe i sør, tusenvis av kilometer unna flyets planlagte kurs.

USAs marine flyr nå inn spesialutstyr til området som kan finne flyets såkalte «svarte bokser». Det er snakk om en detektor som taues etter et fartøy i lav hastighet mens det lytter etter signalene flyets «bokser», taleregistratoren og ferdskriveren, sender ut, skriver NTB.

Kommandørkaptein Chris Budde i USAs marine sier de har hentet detektoren som en forholdsregel, siden det haster å finne boksene. Etter 30 dager vil batteriene lades ut og signalet de sender forsvinne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt