Siden 1948 har 86 fly forsvunnet

MH370 er langt fra det eneste flymysteriet i nyere tid. De siste 66 årene har 86 fly med totalt 1329 passasjerer om bord forsvunnet sporløst i luften.

Laster kart, vennligst vent...

SPORLØST FORSVUNNET: Klikk på de mørkeblå punktene for å se når og hvor flyet forsvant.

Det viser en oversikt basert på data fra Aviation Safety Network (se fakta).

Kartet NRK har utarbeidet på grunnlag av databasen viser at hele 86 fly er sporløst forsvunnet siden 1948.

I disse tilfellene er det ikke funnet noen vrakrester, oljesøl eller andre spor det er mulig å knytte til forsvinningen.

I det interaktive kartet i toppen av denne saken kan du se hvilken rute flyet var på da det forsvant og hvor mange personer som er savnet fra hvert enkelt fly.

I løpet av de 66 årene er 1329 mennesker savnet uten at de har funnet noen spor, ifølge basen.

Og da er ikke det savnede Malaysia Airlines-flyet med 239 passasjerer om bord tatt med. Dette flyet skiller seg også fra tidligere forsvunne fly fordi det er et stort passasjerfly.

I gjennomsnitt har det vært 15 mennesker på hver av de 86 flyvningene som er med i oversikten fra 1948.

107 savnet på vei til Filippinene

Lockheed-flyet

Hvis du klikker på flyrutene, får du opp informasjon om hvert savnet fly og hvor mange som var om bord.

Foto: Kart, utsnitt

Flyet med flest antall savnede var inntil Malaysia Airlines-flyet et Lockheed L-1049.

Med et mannskap på 11 og 96 passasjerer forsvant det sporløst mellom den amerikanske øya Guam og Filippinene 16. mars 1962.

Flyet tok av fra den amerikanske øya klokka 12.57, og skulle ankomme Angeles City-Clark på Filippinene 19.16.

Alt virket greit inntil klokka 15.33, da det oppsto problemer med kommunikasjonen. Klokka 15.39 forsøkte operatøren på Guam å hente posisjonsrapport, men oppnådde ikke radiokontakt.

Mannskapet på en supertanker meldte at de rundt klokka 15.30 hadde sett en eksplosjon i luften.

Til tross for søk over 230.000 kvadratkilometer med 48 fly og åtte skip, ble ingenting funnet.

Tidligere utenriksminister og familie savnet

Det siste ruteflyet som forsvant før Malaysia Airlines-flyet var et fly med 13 mennesker på vei til den karibiske øya St. Vincent i 1986.

Blant passasjerene var tidligere utenriksminister og daværende opposisjonsleder på St. Vincent og Grenadinene.

Hudson Tannis hadde sammen med kona og sønnen på 12 vært i et bryllup på St. Lucia og var på vei tilbake til landet som hadde blitt selvstendig bare sju år tidligere.

Forsvinningen er den verste fly-hendelsen i det ferske landets historie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søk etter MH370

Mannskap på et indonesisk redningsfartøy på leting etter Malaysia Airlines MH370 i Andaman-sjøen.

Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / Afp

Fem fly forsvunnet i Bermuda-triangelet

Bloomberg har regnet ut at Douglas DC-3 (inkludert den militære versjonen Douglas C-47) er den flytypen som har forsvunnet flest ganger, men det er også en mye brukt modell.

Fem fly regnes som forsvunnet i det sagnomsuste Bermuda-triangelet, som ligger mellom Bermuda, Puerto Rico og Floridas sydligste spiss.

Det finnes også flere eksempler på store flymysterier som er blitt oppklart, men disse er ikke med i denne listen.

Blant disse er Air France AF447, med sine 228 passasjerer som forsvant på vei fra Brasil til Frankrike i 2009. Forsvinningen var lenge en uløst gåte.

Det tok fem dager før det ble funnet vrakrester, og hele to år å finne selve flyet og flyets ferdskriver. Dette ble funnet på bunnen av Atlanterhavet i 2011.

Fire nordmenn omkom i styrten sommeren 2009.

239 passasjerer borte

Nesten to uker har gått uten at man har funnet noe fra Malaysia Airlines flight MH370. Flyet med 239 passasjerer om bord forsvant ikke lenge etter at det tok av fra Kuala Lumpur lørdag 8. mars lokal tid.

Målet for reisen var Beijing.

Det mest aktuelle sporet er to gjenstander utenfor Australia som er fanget opp på en satellitt, men søket har hittil vært resultatløst.

I tiden etter forsvinningen har et nærmest uendelig antall avisartikler, TV-innslag og bloggposter handlet om forsvinningen, som raskt ble karakterisert som et mysterium.

En rekke personer – med og uten flykunnskap – har stilt spørsmålet: Hvordan kan et stort og moderne fly tilsynelatende bare forsvinne i løse luften?

Les alle teoriene om Malaysia Airlines-forsvinningen
Selv om flyet fra Malaysia Airlines er den klart største forsvinningen, viser historien at en rekke store fly aldri er blitt funnet.

– MH370 kan forbli mysterium

Per Gram

Den pensjonerte flygeren Per Gram sier at det ikke er utenkelig at Malaysia Airlines flight MH370 aldri vil bli funnet.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Per Gram er pensjonert pilot og en ivrig luftfartsblogger. Han tror det er en mulighet for at MH370 aldri vil bli funnet.

Gram har naturligvis også sin egen teori om hva som kan ha skjedd med Malaysia Airlines MH370. Den innebærer at det ligger en kriminell handling bak forsvinningen.

– Eller massedrap, om du vil. Hadde det vært en teknisk feil vil det alltid finnes en radio som virker, slik at de kan få sagt fra, mener Gram.

Han tror flyet kan ha fortsatt lenge etter at det mistet kontakt med transponderen.

– Deretter kan det ha fortsatt over den sørvestlige delen av Det indiske hav, til det slapp opp for drivstoff og gikk i vannet. Det er et enormt område å gjennomsøke, med 7 områder à 700 ganger 400 hundre nautiske mil, påpeker Gram.

Torsdag morgen meldte australske myndigheter at det var funnet gjenstander i Indiahavet som kan stamme fra det savnede malaysiske flyet.

– Det er et voldsomt havområde, og det kan gå lang tid før man finner noe som helst. Kanskje gjør man det heller aldri, fordi det går for lang tid. I så fall vil forsvinningen forbli et mysterium, sier den pensjonerte piloten til NRK.

Listen over savnede fly ble første gang omtalt av Bloomberg, og senere har også Aviation Saftey Network laget sin oversikt. Tallene kan variere noe etter hvilke begrensninger man har lagt i søket.

Det norske skipet Höegh St. Petersburg deltar i søk etter savnet fly fra Malaysia

NORSK HJELP: Det norske skipet Höegh St. Petersburg bistår i søket etter det som kan være vrakrester fra det savnede flyet fra Malaysia.

SISTE NYTT

Siste nytt