Åtte-åring døde på bryllupsnatten

Debatten om å gifte bort barn har blusset opp i Jemen etter at åtte år gamle Rawan døde i forrige uke.

Demonstrasjon i Sanaa

Kvinner deltok 23. mars 2010 i en stor demonstrasjon utenfor parlamentet i Sanaa til støtte for et lovforslag om å forby giftermål for jenter under 17 år.

Foto: Mohamed Huwais / AFP

Demonstrasjon mot barnebruder

En jemennitisk pike holder opp en plakat under en demonstrasjon mot praksisen med barnebruder utenfor parlamentet i Sanaa 23. mars 2010.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Den åtte år gamle piken, som bare er kjent som Rawan, døde etter at hun ble giftet bort til en 40 år gammel mann i slutten av forrige uke.

Arwa Othman, som leder Jemens folkeminnehus og er aktiv i menneskerettighetsarbeid, sier at hendelsen skjedde i byen Meedi i Hajjah-provinsen i det nordvestre Jemen. Se kart nederst i saken.

– Etter samleie på bryllupsnatten led hun av blødninger og sprukken livmor, noe som førte til at hun døde. De tok henne til en klinikk, men det var ikke mulig å redde henne, sier Othman til nyhetsbyrået Reuters.

Othman sier at myndighetene ikke har foretatt seg noe, hverken mot jentas familie eller hennes ektemann.

Skal ha truet journalist

En lokal politimann i byen Haradh, ikke langt fra Meedi, benekter at hendelsen har funnet sted.

Nyhetsbyrået Reuters har imidlertid kontaktet to innbyggere i Meedi som bekrefter hendelsen.

De sier også at de lokale stammelederne hadde prøvd å dekke over saken, og advarte en lokal journalist mot å skrive om den.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nujud Mohammed Ali

FIKK SKILSMISSE: Den tidligere barnebruden Nujud Mohammed Ali deltok 23. mars 2010 i en demonstrasjon i Jemens hovedstad Sanaa til støtte for et forbud mot giftermål for jenter under 17 år. Ali fikk innvilget skilsmisse i 2008 etter at hennes arbeidsløse far tvang henne til å gifte seg med en 20 år eldre mann.

Foto: Mohamed Huwais / AFP

Vanlig med barnebruder

Mange fattige familier i Jemen gifter bort sine unge døtre for å spare utgiftene til å oppdra barnet og for medgiften de får fra mannens familie.

I en rapport fra desember 2011 skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch at 14 prosent av jentene i Jemen blir gift før fyller 15 år. Før de fyller 18 år er hele 52 prosent av jentene blitt gift.

Les hele rapporten til Human Rights Watch (ekstern lenke)

Human Rights Watch skriver at mange av barnebrudene blir holdt borte fra skolene når de kommer i pubertetsalderen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jente i slum i Jemen

En jente foran huset sitt i slummen i Aden 21. august i år. Hun tilhører Akhdam-folket, de fattigste av de fattige i Jemen. En FN-rapport sier 10,5 av Jemens 24 millioner mennesker lider av matmangel og 13 millioner ikke har tilgang til rent vann.

Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters

Har vekket reaksjoner

For noen år siden var det store demonstrasjoner mot praksisen med å gifte bort mindreårige jenter.

Det ble også fremmet et lovforslag i parlamentet som skulle forby at jenter under 17 år ble giftet bort.

Både lovforslaget og diskusjonene døde bort som en følge av det politiske kaoset som fulgte etter at president Ali Abdullah Saleh ble styrtet i 2011.

Nå har Rawans død vakt sterke reaksjoner på sosiale medier og i kommentarfelter der flere tar til orde for at både hennes familie og ektemann blir straffet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nødssituasjon på «Ocean Viking» – mannskapet forsøker å roe ned situasjonen

Desperate migranter skal ifølge rederiet ha truet mannskapet og flere skal ha forsøkt å ta sitt eget liv. Nå jobber mannskapet på norskeide «Ocean Viking» med å roe ned situasjonen og de har erklært nødssituasjon.