Atomforsker drept i Iran

En forsker ble drept i et bombeangrep ved universitetet i Teheran onsdag morgen. Teherans viseguvernør beskylder Israel for å stå bak angrepet.

Bombeangrep Teheran

En person ble drept og to såret i angrepet ved universitetet i Teheran.

Foto: Al Allam

Anrikingsanlegg for uran i Natanz

Den drepte forskeren har tidligere jobbet ved dette anrikingsanlegget for uran i Natanz.

Foto: Hasan Sarbakhshian / Ap

Den drepte er identifisert som Mostafa Ahmadi-Roshan, som var forsker ved universitetet, og som også ledet en avdeling ved Iran anrikingsanlegg for uran i Natanz. To personer skal ha blitt såret, melder nyhetsbyrået Fars.

Vitner sier til Reuters at de så to personer på en motorsykkel feste en bombe til en Peugeot. Den stod parkert ved universitetet i Teheran, som ligger nord i byen.

Hevder Israel står bak

– Israel likviderte forskeren for å militarisere situasjonen og forstyrre valgprosessen i Iran, hevder Teherans viseguvernør Safar Ali Bratloo ifølge nyhetsbyrået Fars.

I alt tre iranske forskere ble drept i lignende eksplosjoner i 2010 og 2011. To av dem var atomforskere.

Nåværende leder i Irans atomenergibyrå, Fereydoun Abbasi, unnslapp et lignende angrep i 2010.

Iran mener Israels etterretningstjeneste Mossad står bak drapene, kanskje med amerikansk hjelp.

Iran avviser vestlige påstander om at landets atomprogram har militære formål.


Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt