NRK Meny
Normal

Assange får ikke fritt leide for å gå til lege

Storbritannia har avvist en forespørsel fra Ecuador om å gi WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fritt leide for å foreta en undersøkelse på sykehus.

Julian Assange

Julian Assange fotografert på balkongen til Ecuadors ambassade i 2012.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Assange ønsker å ta en MRI-undersøkelse etter at han kjente en skarp smerte i skulderen, sier en toppdiplomat fra Ecuador onsdag.

Grunnleggeren av Wikileaks har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade siden 2012 for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han er siktet for voldtekt. Assange, avviser påstanden, og er redd han vil bli utlevert til USA dersom han først blir pågrepet.

– Vi spurte britene om fritt leide på humanitært grunnlag. Svaret var at han kan forlate ambassaden når som helst han måtte ønske det, men at den europeiske arrestordren står ved lag. med andre ord: Han kan gå ut – og vi vil putte ham i fengsel, sier Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño.

Han minnet om at Ecuador og Sverige forhandler om en avtale som åpner for at svensk politi kan avhøre Assange inne på ambassaden. Det er ikke satt noen frist for å få den avtalen på plass.

Ecuadors ambassade i London

Ecuadors ambassade i London er ikke lenger under 24 timers overvåkning.

Foto: NIKLAS HALLEN / AFP

Trakk tilbake vaktholdet

Patino snakket med mediene to dager etter at britene trakk tilbake politifolkene som holdt kontinuerlig vakt utenfor ambassaden.

Britisk politi har voktet ambassadebygningen 24 timer i døgnet siden Assange søkte tilflukt der.

Mandag bekreftet politiet at vaktholdet, som ifølge britiske medier har kostet 150 millioner kroner, er avviklet. Politiet begrunnet dette med at politiets nærvær ikke lenger står i rimelig forhold til behovet.

– The Metropolitan Police Service må se denne saken i forhold til sikkerheten til Londons innbyggere og alle andre vi beskytter, til å etterforske forbrytelser og pågripe lovbrytere ettersøkt for alvorlige forbrytelser, sa politiet i en uttalelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt