NRK Meny
Normal

Assad innrømmer mangel på soldater

Syrias president Bashar al-Assad sa i en TV-tale i dag at den syriske regjeringshæren noen ganger må gi fra seg kontrollen over områder fordi den mangler soldater.

Bashar al-Assad

Stillbilde fra talen Bashar al-Assad holdt på syrisk TV søndag.

Foto: Ap

Bashar al-Assad

På Facebook-siden til den syriske presidenten ble det i dag lagt ut et bilde Bashar al-Assad som taler til forskjellige næringslivsgrupper i Damaskus i dag.

Foto: HO / AFP

– Hæren er i stand til å beskytte nasjonen, men har problemer med nedgang i antall soldater, sa han.

I den sjeldne TV-talen av Bashar al-Assad overraskende ærlig når det gjelder problemene regjeringshæren står overfor etter fire års borgerkrig.

Han sa at regjeringen må prioritere hvilke områder den vil holde fast og heller gi fra seg kontrollen i andre områder.

– Noen ganger må vi gi fra oss områder for å flytte styrker til områder vi vil holde fast ved. Vi må definere hvilke regioner som er viktige å holde, slik at vi ikke tillater at de bryter sammen, sa den syriske presidenten.

Mange tilbakeslag de siste månedene

Etter at regjeringshæren i fjor så ut til å være på offensiven, har styrkene til al-Assad siden mars måtte tåle det ene nederlaget etter det andre på slagmarken:

  • De har tapt de meste av den nordvestre provinsen Idlib til en allianse av opprørere som inkluderer den Al Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten.
  • Samtidig har en opprørsalliansen som kaller seg Den sørlige fronten tatt kontrollen over viktige områder mot grensen til Jordan i det sørlige Syria.
  • I slutten av mai tok Den islamske staten (IS) over kontrollen i oldtidsbyen Palmyra, i det østlige Syria.
  • Syrias største by Aleppo er fortsatt delt mellom regjeringshæren og opprørerne, men i løpet av juli har opprørerne vært på offensiven i byen og områdene rundt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP tror eksperter at den syriske regjeringen nå satser på å holde områder rundt hovedstaden Damaskus, rundt byen Homs og Hama sentralt i landet, og i kystområdene der presidentens alawitt-minoritet står sterkt.

Halvert på fire år

Ali Abdullah Ayoub

Generalstabssjef i den syriske regjeringshæren, Ali Abdullah Ayoub (t.h.) under en inspeksjon i byen Zabadani tidligere denne måneden.

Foto: HO / SANA / AFP

Den syriske hæren var på rundt 300.000 mann da borgerkrigen brøt ut i 2011.

Siden det har den omtrent blitt halvert i størrelse, som et resultatet av dødsfall, deserteringer og at unge menn ikke møter opp når de blir innkalt.

I et forsøk på å stanse opprørernes frammarsj lovte Assad lørdag amnesti for alle desertører både hjemme og i utlandet.

– Problemet militæret står overfor handler ikke om planlegging, men om tretthet, innrømmet al-Assad i TV-talen.

Han avviste imidlertid alle tanker om nederlaget.

– Der er normalt at en hær blir sliten, men det er en forskjell på tretthet og nederlag. Ordet nederlag finnes ikke i den syriske hærens ordbok, sa presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt