NRK Meny
Normal

Assad fordømmer Paris-terror

Syrias president Bashar al-Assad fordømmer terrorangrepene i Frankrike. Samtidig mener han at angrepet er et resultat av fransk politikk.

Bashar Assad i et TV-intervju

FORDØMMER: Assad fordømmer terrorangrepene i Frankrike, og sier at «Syria har holdt ut mot denne hensynsløse terroren i over fem år nå.»

Foto: Uncredited / Ap

Frankrikes president François Hollande kaller angrepene i Paris for en krigserklæring og sier «Den islamske staten» (IS) sto bak. Kort tid senere kunngjorde IS at de stod bak terrorangrepet.

Samtidig fordømmer Assad terrorangrepene i Frankrike, og sier at «Syria har holdt ut mot denne hensynsløse terroren i over fem år nå».

– Det Frankrike ble utsatt for av brutal terror, er det samme som det syriske folket har gjennomlevd gjennom fem år, sa Assad til den libanesiske TV-stasjonen Al-Mayadeen lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En av ofrene i Paris
Foto: Kamil Zihnioglu / AP/NTB Scanpix

Et resultat av fransk politikk

Assad mener også at terrorangrepene er et resultat av fransk politikk, og at den vestlige støtten til opprørerne i Syria er en medvirkende årsak til internasjonal terror.

Folkeopprøret mot Assad eskalerte i mars 2011, kort tid etter at Egypts president Mubarak ble styrtet. Siden da har det utviklet seg til en stadig mer brutal borgerkrig.

Konflikten står nå mellom Assads regime og et stort antall opprørsgrupper med IS i fronten. Mer enn en kvart million mennesker har til nå blitt drept i krigen i Syria, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Vestlige land har i lengre til tid stått samlet bak kravet om at Assad må gå, men nå tar flere vestlige ledere til orde for at han kan inngå i en «overgangsløsning.

Tre dagers landesorg

Hollande erklærte lørdag tre dagers landesorg. Ifølge han var angrepene planlagt og organisert fra utlandet, med hjelp fra folk inne i Frankrike.

Den franske presidenten sier at minst 127 mennesker ble drept i en rekke koordinerte angrep i Paris fredag kveld.

Flere statsledere har reagert kraftige på angrepene i Paris. Den første offisielle reaksjonen fra en leder utenfor Frankrike kom fra USAs president Barack Obama:

– Vi vil gjøre det som trengs for å jobbe sammen med det franske folk og med land rundt omkring i verden for å stille disse terroristene til ansvar.

Obama, Merkel og Hollande om terroren i Paris.

REAGERER: En rekke statsledere har reagert kraftige på de blodige angrepene i Paris.

– Våre tanker og bønner går til det franske folk

Også Storbritannias statsminister David Cameron var sjokkert.

– Våre tanker og bønner går til det franske folk. Vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe, sa han.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i en uttalelse at hun er dypt sjokkert over angrepene. Også Norges statsminister Erna Solberg kommenterte angrepene tidlig i en Twitter-melding:

– Dette er forferdelige bilder, og et voldsomt angrep, skrev Solberg.

Barn i Agartala i India viser solidaritet med ofrene etter terroangrepene i Paris
Foto: JAYANTA DEY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt