NRK Meny
Normal

– Ingen andre enn oss vet hvordan man skal løse dette problemet

Syrias president Bashar al Assad avviste enhver utenlandsk modell for krisen i landet, under et times langt intervju i iransk statlig fjernsyn torsdag.

Khaldiyeh i Homs, Syria

Khaldiyeh i Homs i Syria er blant områdene som er hardt rammet av kampene i landet.

Foto: Anonymous / Ap

– Ingen ikke-syrisk modell er akseptabel, fordi ingen andre enn oss vet hvordan man skal løse denne krisen, uttalte Assad i intervjuet.

Syria

Syrias president Bashar al Assad sier kun syrerne selv kan ordne opp i krisen i landet.

Foto: KHALED AL-HARIRI / REUTERS

Det skriver nyhetsbyrået Reuters torsdag kveld.

Støtter forslag om ny samlingsregjering

Flere stormakter har i dag kommet med en støtteerklæring til FN-utsending Kofi Annans plan om en ny syrisk samlingsregjering.

Forslaget innebærer at en ny regjering skal inkludere både representanter for den nåværende regjeringen og opposisjonen. Det er planlagt at forslaget skal drøftes under et møte om krisen i Syria i Genève denne helgen.

Alle de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, samt EU, Tyrkia, Irak Kuwait og Qatar er invitert til møtet.

Assads regime har lenge vært russernes trofaste allierte i Midtøsten, og Russlands utenriksminister har uttalt at de støtter endringer i landet, men holder fast ved at syrerne selv må bestemme hva disse skal være.

Opposisjonen vil ikke samarbeide med Assad

Norske myndigheter er blant dem som har uttrykt støtte til forslaget om en samlingsregjering, og beskriver det som fornuftig.

– Situasjonen er ekstremt krevende, men bestrebelsene på å få til en politisk prosess kan ikke gis opp av den grunn, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB.

Flere syriske opposisjonsgrupper har sagt at de vil forkaste ethvert forslag om en samlingsregjering så lenge det ikke innebærer at president Bashar al Assad går av.

– Forslaget er fortsatt mistenkelig for oss. Dersom det ikke stadfester på en klar måte at Assad må gå av, vil det være uakseptabelt for oss, sier Samir Nashar i den fremste opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC), ifølge NTB.

Les også: Syria krever skriftlig garanti

Ikke færre kamper

Kofi Annan

Kofi Annan vil trolig foreslå en ny, syrisk samlingsregjering under et møte i Genève denne helga.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Kampene i landet har ikke minsket i styrke siden Kofi Annans fredsplan for landet ble undertegnet av regimet og opposisjonen 1. april.

Diplomater uttalte tidligere denne måneden at Kofi Annan er i ferd med åmiste troen på sin egen fredsplan.

Les også: Opprørerne forkaster fredsplanen i Syria
Les mer: – Al Assad setter fredsplanen i fare

Nær 16.000 personer skal være drept i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

FN har i dag kommet antagelser om at dobbelt så mange som tidligere antatt vil flykte fra Syria i år. De mener tallet kan bli så høyt som 185.000, og FN gjør seg nå klar for å lage en ny plan for hvordan de skal håndtere situasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt