NRK Meny
Normal

Al-Assad setter fredsplan i fare

Fredsplanen for Syria trådte i kraft i morges. Men lite tyder på at tunge våpen og tropper er ute av byene, og det meldes om flere angrep. Samtidig øker konflikten mellom Syria og Tyrkia.

Syrias hær i Homs

Stridsvogner i bydelen Qusur i Homs – bildet er lagt ut på Internett 9. april, dagen før uttrekkingen skulle ha startet.

Foto: Afp

I morges gikk fristen myndighetene har fått for å trekke vekk soldatene fra de store byene, ut. Ingen bevegelser på bakken tyder foreløpig på at president al-Assad har til hensikt å overholde fredsplanen.

Angrepene fortsetter

Tvert imot meldes det at hæren skjøt granater mot en landsby nord i Aleppo-regionen i dag tidlig, og også byen Aleppo ble beskutt. Opprørsbyen Homs skal være beskutt med bombekaster.

Klokka 2 i natt ble det avfyrt granater mot sentrum av byen Hama. Fra forstaden Douma i Damaskus melder aktivister fortsatt om stridsvogner i gatene.

Syrias menneskerettsobservatorium melder fra Beirut at seks syriske soldater ble drept av uidentifiserte menn mellom to landsbyer i den nordøstlige privinsen Hassakeh i dag.

Sitausjonen i mesteparten av landet skal være rolig. Men Syrias menneskerettsobservatorium melder at det ikke er registrert noen større uttrekking av tunge våpen og troppestyrker fra byene, til tross for at fristen i fredsplanen er passert.

Og til tross for at Syrias utenriksminister forsikret om at dette blir gjort, på et møte han hadde med sin russiske kollega i Moskva i dag.

– Volden har økt

– Volden i Syria har ikke minket. Tvert imot har det blitt verre de siste dagene, sier en talsmann for USAs utenriksdepartement.

I timene før fredsplanen skulle tre i kraft bombarderte syriske tropper landsbyer, skjøt over grensene til Tyrkia og Libanon og ble beskyldt for å ha utført massakrer på opposisjonelle.

Bare i går skal over 100 mennesker ha blitt drept.

Ifølge fredsplanen som Kofi Annan har fått partene til å gå med på, skulle det syriske regimet trekke ut alle tunge våpen fra tettbefolkede steder innen i dag. En full våpenhvile fra begge parter i konflikten skal etter den samme planen tre i kraft torsdag.

Kina og Russland støtter planen

Annan meklet fram planen på vegne av Den arabiske liga og FN. I forrige uke vedtok FNs sikkerhetsråd en uttalelse der Syria sterkt blir anmodet om å overholde fristene i planen og trekke styrker og våpen ut av de såkalte protest-byene innen fristen.

Også Russlands FN-ambassadør støttet FN-vedtaket. Kina og Russland la ned veto mot den tidligere resolusjonen som krevde langt tøffere reaksjoner mot Syria, blant annet al-Assads umiddelbare avgang.

Kina gjentok i dag oppfordringen til begge sider i konflikten om å overholde fredsplanen.

Syrias utenriksminister Walid Muallem er i Moskva, der han møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov og ba om fortsatt støtte til al-Assads regime. Lavrov har tidligere uttrykt full støtte til Annans fredsplan.

Ifølge Muallem er Syria i gang med å gjennomføre fredsplanen. Men i ettermiddag sa Storbritannias utenriksminister William Hague at landet ikke har vist noe tegn på å ville holde seg til planen. Hague beskylder Syria for å intensivere angrepene mot oposisjonen.

– Grensekrenkelse

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan beskylder Syria for å krenke Tyrkias grenser. I går skjøt blant annet syriske styrker over grensen og inn i en flyktningleir på tyrkisk side.

– Det var en meget klar grensekrenkelse, sier Erdogan, som er på offisielt besøk i Kina.

Både syriske flyktninger og tyrkere ble såret i skytingen.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu deltok i Erdogans delegasjon til Kina. Men på grunn av grensekonflikten, valgte han å forlate Beijing i dag og dra hjem til Tyrkia.

FNs spesialutsending Kofi Annan besøker i dag flyktningleirer på tyrkisk side av grensen. Han er der etter invitasjon fra Tyrkias utenriksminister Davutoglu, etter en sterk øking i antall flyktninger som tar seg over grensa i slutten av forrige uke.

- Tyrkia undergraver freden

Annan skal rapportere om Syrias oppfølging av fredsavtalen til FNs sikkerhetsråd senere i dag.

Syrias utenriksminister er i møte i Moskva i dag, og tok til motmæle mot Erdogan, som han beskylder for å undergrave fredsplanen til FN og Den arabiske liga.

- Tyrkia støtter ulovlige syriske militsgrupper, forsyner dem med våpen og lar de krysse ulovlig inn i Syria, sa Muallem på sin pressekonferanse i Moskva i dag.

- Hvordan kan vi gjennomføre fredsplanen hvis de ulovlige våpenleveransene og forflyttingen av militante fra Tyrkia fortsetter? spurte han.

Også Libanon-grensa krenket

USA har fordømt gårsdagens skyting over grensen mot flyktningene i Tyrkia på det sterkeste.

Talskvinne for USAs utenriksdepartement Victoria Nuland ber myndighetene i Syria stanse all skyting over grensen umiddelbart, og respektere fredsavtalen de selv har gått med på.

Også ved grensen til Libanon ble det skutt i går. En libanesisk kameramann på libanesisk side av grensen døde etter å ha blitt beskutt av syriske soldater.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt