NRK Meny
Normal

Assad åpner for fredssamtaler

Syrias president Bashar al-Assad sier han er åpen for å sende forhandlere til eventuelle fredssamtaler, men sier det i så fall må avgjøres gjennom en folkeavstemning.

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad stilte til intervju med den libanesiske TV-kanalen Al Manar.

Foto: Anonymous / Ap

Assad stilte til intervju med den libanesiske TV-kanalen Al Manar torsdag, der han blant annet fikk spørsmålet om han hadde noen betingelser for å delta i eventuelle fredssamtaler.

– Den eneste betingelsen er at alt som skal implementeres må gjennom folkeopinionen i Syria og en folkeavstemning, sier Assad.

Assad bekreftet også at han vil stille til valg neste år, men bare dersom folket i Syria vil at han skal gjøre det.

– Det er en verdenskrig som blir ført mot Syria, men vi er veldig sikre på seier, sier han.

Les også: Skjær i sjøen foran Syria-møte

– Vil svare på israelske angrep

Han advarte samtidig Israel om at eventuelle angrep vil bli besvart, og hevdet samtidig at Hizbollah-bevegelsen forsvarer Syria.

– Vi har fortalt flere land at vi vil svare på et hvert angrep med et liknende angrep. Det kommer an på omstendighetene og tidspunktet, sier Assad.

Israel angrep et militært forskningssenter utenfor Damaskus i begynnelsen av måneden, og hevdet at målet var missiler som var på vei til Hizbollah.

Les: Israel angrep Syria igjen
Les: Syria: Dette er en krigserklæring

USA advarer Russland og Syria

Samtidig som Assad ble intervjuet, kom USA med en advarsel til Russland, som er den største våpenleverandøren til Syria.

– Våre bekymringer rundt Russlands vedvarende støtte til det syriske regimet gjennom våpenleveranser og tilgang til russiske banker er velkjente, sier National Security Councils talskvinne Caitlin Hayden.

– Ytterligere våpenleveranser til Assad, deriblant luftforsvarssystemer, vil bare forlenge volden i Syria og destabilisere landet, sier Hayden.

Hayden mener det er Russlands ansvar å overtale Assad til å utnevne en forsamling som kan forhandle om hans avgang.

Les: Vil fjerne Assad - «jo før, jo heller»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt