Syria: Dette er en krigserklæring

Syrias viseutenriksminister kaller helgens angrep fra Israel en krigserklæring.

Syrias informasjonsminister Omran al-Zohbi

Syrias informasjonsminister Omran al-Zoubi sier at de israelske angrepene fører til en forverring av situasjonen i regionen.

Foto: - / Afp

– Dette viser en tydelig allianse mellom Israel og de islamistiske terroristene, sier Faisal al Mekdad i et intervju med CNN. Samtidig understreker han at Syria vil gjengjelde angrepene på sin egen måte når tiden er inne.

På en pressekonferanse i ettermiddag bekreftet den syriske informasjonsministeren den harde tonen mellom de to nabolandene.

– Disse angrepene er et klart brudd på internasjonal rett, og vil gjøre regionen enda mer spent, sier Omran al-Zoubi, som leste opp en uttalelse fra regjeringen på dagens pressekonferanse. Han understreket også, som sin kollega, at dette er et bevis på samarbeidet mellom Israel og opprørene for å styrte Assad.

Fordømt av Iran

En av Assads-regimets allierte og tydeligste Israel-kritiker, Iran, var tidlig ute og fordømte nattens angrep på et militært forskningssenter like utenfor Damaskus.

– Det sionistiske regimet og dets allierte forsøker å skape etnisk og religiøs splid mellom muslimske land, sier Ramin Mehmanparast, talsmann i det iranske utenriksdepartementet til iransk TV søndag.

Han oppfordrer at samtidig land i Midtøsten-regionen nå samler seg mot Israel.

Også Egypt og Den arabiske liga har fordømt de israelske angrepene og krever nå at FN griper inn.

Bombeangrep mot Damaskus

VIDEO: Denne amatørvideoen viser flere eksplosjoner i Damaskus natt til søndag.

To ganger på tre dager har Israel angrepet mål inne i Syria. Det første var et flyangrep mot det israelerne definerte som «nødvendig for å stanse overføringer av syriske våpen til terrorgrupper», med klar referanse til Assads støttespillere Hizbollah i nabolandet Libanon.

En gruppe de flere ganger tidligere har sagt at de kommer til å intervenere for å hindre at våpentilførsel til.

Noe de også har gjort tidligere, som da de bombet en lastebilkolonne i januar som ifølge diplomater, syriske opprørere og sikkerhetskilder i regionen var lastet med våpen til nettopp Hizbollah i Libanon.

Støtte av USA

Etter det første angrepet gikk USAs president Barack Obama ut og støtte Israels rett til å beskytte seg mot leveranser av avanserte våpen til Hizbollah-bevegelsen.

– Det jeg har sagt tidligere og som jeg fortsatt mener, er at Israel har rett til å beskytte seg mot transport av avanserte våpen til terrororganisasjoner som Hizbollah, sa Obama til TV-stasjonen Telemundo før helgen, uten at han direkte kommenterte luftangrepet.

I natt smalt det altså igjen. Over hele Damaskus kunne det høres kraftige eksplosjoner litt over midnatt lokal tid.

Da meldte statlig syrisk TV at israelske fly hadde angrepet et militært forskningssenter i utkanten av byen. Noe en israelsk etterretningskilde bekreftet til nyhetsbyrået Reuters litt senere.

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon er en nær alliert av både Iran og det hardt pressede regimet til president Bashar al-Assad i borgerkrigsherjede Syria. Hizbollah har den siste tiden engasjert seg direkte i borgerkrigen på Assad-regimets side.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt