Hopp til innhold

Askefast i India i over to uker

Aurora Anderssen Hannisdal (23) og Josefine Coward (23) skulle reist hjem fra India onsdag denne uken. Nå er de booket om, til 7. mai.

Aurora Anderssen Hannisdal og Josefine Coward

Aurora Anderssen Hannisdal og Josefine Coward er strandet i Mumbai. Aurora skulle ha vært på jobb allerede denne uken.

Foto: FOTO: Privat/Manish Swarup/Scanpix/AP / Montasje

– Jeg blir veldig stresset av dette, jeg skulle jo vært på jobb, forteller Aurora.

Hun og venninnen Josefine var på ferie i Mumbai da vulkanutbruddet på Island skapte stans og kaos i flytrafikken.

Les også: NRK.no følger flytrafikken i Europa

– Det er lenge å vente

Ferien skulle vært over 21. april, men British Airways hadde innstilt flyet deres.

– Vi fikk en e-post av flyselskapet om at avgangen var innstilt, og at vi skulle vente på videre beskjed, eller kontakte turoperatøren vår. Vi hørte ikke noe mer så vi tok kontakt selv, forteller Aurora.

British Airways overførte da jentene til et fly 7. mai.

– To og en halv uke er lenge å vente. Vi har prøvd å få et tidligere fly, men ifølge reiseselskapet er det ikke mulig. Og hvis vi booker om til et annet selskap, får vi ikke pengene igjen for returbilletten, forteller hun.

– Vi synes ikke British Airways har tatt så godt vare på oss egentlig, legger Aurora til.

Les også: Setter opp ekstra fly fra Bangkok

Får dekket oppholdet

Forsikringsselskapet til jentene dekker inntil 20.000 kroner for kost og losji mens de venter på å fly hjem.

– Vi har heldigvis penger på konto, slik at vi kan legge ut når vi er her. Og i Mumbai er det jo ganske billig, slik at dette skal vi klare, sier Aurora.

Men hun reagerer på at flyselskapet ikke strekker seg lenger i denne situasjonen, og venter så lenge på å sende dem hjem.

– Jeg synes det er litt spesielt at flyselskapet og turoperatøren skyver det økonomiske ansvaret over på forsikringsselskapet. Det er jo de som betaler for oss i ventetiden, sier Aurora.

Les også: Flere forsikringsselskaper endrer praksis

– Regelverket er klart

Hvem som faktisk har det økonomiske ansvaret for de askefaste passasjerene er litt uklart.

Ifølge Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) har flere forsikringsselskaper strukket seg utover vilkårene for sine kunder. De hevder at flyselskaper i enkelte situasjoner fraskriver seg sitt ansvar.

Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon

Stine Neverdal i FNO sier de har bedt om et møte med NHO Luftfart for å snakke om hvordan flysituasjonen skal håndteres.

Foto: FNH

– Vi mener regelverket er klart, og at det er flyselskapene og turoperaturene har ansvaret for å få passasjerene hjem. Det virker som om flyselskapene tolker dette ansvaret noe ulikt, sier kommunikasjonsrådgiver i FNO Stine Neverdal.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har drøftet blant annet dette problemet på et møte om situasjonen etter vulkanutbruddet i dag.

– Det kom fram på møtet at det finnes eksempler den siste tiden på at flyselskapene i EØS-områdene skyver det økonomiske ansvaret over på forsikringsselskapene, selv om dette ikke er hovedbildet, sier hun.

Møter NHO Luftfart

FNO har i dag kontaktet NHO Luftfart, og bedt om et møte på mandag for å snakke om folk som er strandet i utlandet, og hvordan denne situasjonen håndteres.

– Det er naturlig at vi på dette møtet kommer inn på enkelttilfeller der vi mener flyselskapene ikke er bevisst ansvaret de har, sier Neverdal.

I Mumbai kan ikke de norske jentene gjøre annet enn å vente på returen den 7. mai.

– Det er frustrerende. Jeg jobber for en fotograf som skal ha utstilling i neste uke, og jeg skulle hjelpe ham. Men han har selvfølgelig forståelse for situasjonen, forteller Aurora.

– Og vi har det jo greit, det kunne vært mye verre, legger hun til.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar av British Airways i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt