Hopp til innhold

Tunisia utsteder arrestordre på Arafats enke

En domstol i Tunisia har utstedt en internasjonal arrestordre på Suha Arafat, etter Yasir Arafat. Hun anklages for korrupsjon.

Suha Arafat og Yasir Arafat ankommer Nobelmiddagen på Grand Hotel i 1994

Suha Arafat og Yasir Arafat ankommer Nobelmiddagen på Grand Hotel i 1994.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Det uttaler Kadhem Zine al Abidine, en talsperson for justisdepartementet i Tunisia, til nyhetsbyrået AFP.

Al Abidine gav ingen bakgrunn for arrestordren, men ifølge tunisiske aviser er Arafat anklaget for korrupsjon som skal ha funnet sted våren 2007.

– Baksnakket lederne i landet

Suha Arafat opprettet Carthage International School i Tunis sammen med tidligere førstedame Leila Trabelsi, men skal senere har kommet i uoverenstemmelser med henne i forbindelse med nedleggelsen av en annen privatskole - som kunne ha blitt en direkte konkurrent med skolen de opprettet.

48 år gamle Suha Arafat ble fratatt sitt tunisiske statsborgerskap i 2007 etter uoverenstemmelsene med den regjerende familien i Tunisia.

Ifølge amerikanske diplomatiske kilder avslørt av Wikileaks, skal Suha Arafat ha møtt den daværende amerikanske ambassadøren og baksnakket den regjerende familien i landet.

Avviser anklagene

Hun har de siste årene for det meste oppholdt seg i Frankrike sammen med datteren Zahwa, men befinner seg nå på Malta.

Arafat avviser korrupsjonsanklagene.

– Jeg avviser alle anklagene som er nevnt i media. Jeg er rede til å håndtere anklagene, til å innlevere dokumenter og jeg har satt en tunisisk advokat på saken, sier hun til nyhetsbyrået AFP fra Malta.

– Levde luksuriøst liv i Paris

Suha Arafat giftet seg med den historiske lederen Yasir Arafat i 1990, men ekteskapet deres ble ikke offentlig kjent før to år senere.

Suha arbeidet som generalsekretær i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen, PLO, som hadde sitt hovedsete i Tunisia mellom 1982 og 1994.

I 1995 ble parets eneste barn, Zahwa, født ved et privat sykehus i Paris - men ekteskapet tok snarlig slutt.

Mens Yasir Arafat ledet palestinernes sak i Gaza og i Ramallah, ble hans tidligere kone ofte anklaget for å tømme palestinernes magre offentlige fond for å føre en luksuriøs livsstil i Paris.

Yasir Arafat døde i november 2004.

SISTE NYTT

Siste nytt