NRK Meny
Normal

Applaus for Xi Jinping

BEIJING (NRK): Den kinesiske appen Wechat har gjort det mulig for alle å klappe for Xi Jinping. Siden onsdag har over en million personer brukt videospillet.

Applaus for Xi Jinping

Med appen Wechat kan du konkurrere med andre om å klappe mest for Kinas leder Xi Jinping.

Foto: Skjermdump/Wechat

Når Wechat lenken åpnes strømmer det ut sitater fra talen Kinas leder serverte da han åpnet Partikongressen onsdag.

Du kan velge å klappe raskt eller sakte, og du kan konkurrere med andre om å klappe mest.

Appen bærer overskriften «Rapporten var flott. La oss klappe for Xi Jinping».

Appen Wechat

ROCKESTJERNE?: Forsiden av appen Wechat.

Foto: Skjermdump/Wechat

På forsiden smiler en sjarmerende leder, med glattkjemmet hår. Han er kledd i dress og rødt slips, og vinker til sitt publikum. Nederst i bildet er det klappende hender, som om tilhengerne hyller en rockestjerne.

Ramme alvor

Det kunne ha vært en spøk.

Morsomme bilder av tidligere og eldre ledere som var til stede under Xis åpningstale på Partikongressen har preget noe av den internasjonale dekningen av ett av verdens viktigste politiske møter.

92 år Jiang Zemin er blant annet avbildet med forstørrelsesglass, gjespende, og med en så lett klapping at den neppe kan høres.

Bilder av sovende partidelegater er også typisk for rapporteringen til journalister som begynner å kjede seg under talen.

Men dette er ramme alvor.

Kinas leder er blitt så populær på sine fem år ved makten, at han kan komme til å få en posisjon som den mektigste lederen siden Mao Tsedong.

– Forbedre folks liv

– Partiets hjerte og formål er å gi folket glede, og å forynge den kinesiske nasjonen, sier Xi Jinping i sin tale.

Applaus.

– Hus er til å bo i, og ikke til å spekulere i. Vi må styrke vernet av fast eiendom, slik at alle kan få bo i hjem de ønsker og er glade for, sier Xi.

Mer applaus.

– Kina er i sterk endring. Utfordringen nå er hvordan vi skal forbedre folks liv og hjelpe dem i å oppnå sine materielle mål, heter det i et nytt sitat fra Xi Jinping.

Applausen vil ingen ende ta.

Klappeapp

Klapp så mye du vil for Xi Jinping når han taler i Partikongressen.

Myntet på de unge

Alderen til ledelsen i Kommunistpartiet er høy, men mye av Xi Jinpings tale handlet om den unge generasjonen, som også videospillet trolig er myntet på.

Kinas leder presiserte i sin tale at fremtiden ligger i støtten til partiet, og det er under Kommunistpartiets ledelse at landet vil blomstre.

Mens ungdommen i mange andre land boltrer seg i sosiale medier, har Kinas myndigheter strammet inn på ytringsfriheten, også på Wechat.

Videospillet som nå er lansert er lekende ungt, men like fullt, absolutt lojalt. Ifølge nettstedet What’s on Weibo har spillet blitt spilt over 400 millioner ganger

Antonia Cimini har bidratt til denne artikkelen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt