Åpner for våpenhvile i Syria under muslimsk høytid

Både regimet og opposisjonen uttrykker at de ønsker en foreslått våpenhvile fra FNs spesialutsending velkommen.

Opprørssoldater i gatene i Aleppos gamleby

Kampene inne i Syria fortsetter enn så lenge. Her sees opprørssoldater i gamlebyen av Aleppo.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

FN og den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, er for tiden på rundreise i Midtøsten. Spesialutsendingen som har tatt over jobben etter Kofi Annan prøver nå å gjenoppstarte politiske samtaler mellom partene i det krigsherjede landet.

Lakhdar Brahimi

FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

I arbeidet med å få partene til å nærme seg en mer fredelig løsning på konflikten har FNs spesialutsending foreslått en midlertidig våpenhvile på fire dager under den muslimske høytiden Id al-adha som starter 26. oktober.

Målet med den midlertidige våpenhvilen er å forsøke å få til samtaler som kan lede til mer varig fred.

Både regimet og opposisjonen ønsker nå initiativet velkommen.

– Syrisk side er interessert i å undersøke dette alternativet, og vi ser fram til å snakke med Brahimi, sier talsmann Jihad Maqdisi for syriske myndigheter og Assad-regimet.

Myndighetene som kjemper for å beholde makta i Syria er likevel opptatt av å stoppe opprørerne og de som skaffer dem våpen til å fortsette kampen inne i landet. Derfor peker talsmannen på motparten.

– For å lykkes med et hvert initiativ for fred trengs to parter, sier Maqdisi til nyhetsbyrået AFP.

Han understreker at en eventuell våpenhvile også må gjelde løsrevne opposisjonsgrupper og de som forsyner dem med våpen.

Bombing i Idlib i Syria

Bildet viser hvordan syriske luftstyrker bomber i provinsen Idlib i Syria tirsdag. Bildet kommer fra aktivister på nettet, men nyhetsbyrået AP mener å ha verifisert ektheten utfra andre kilder om at det faktisk ble gjennomført bombinger i området tirsdag.

Foto: Uncredited / Ap

Opposisjonsleder: – Slutter de å bombe stopper vi kampene

Også en talsmann for opposisjonen ser positivt på forslaget om våpenhvile under den muslimske høytiden.

En av opposisjonslederne som befinner seg i eksil i Qatar formidlet budskapet i samtaler med nyhetsbyrået AFP.

– Vi vil ønske en hver stopp i drapene velkommen, sier Abdel Basset Sayda til nyhetsbyrået.

Likevel peker også han på motparten og mener det er de som må innrette seg for at en våpenhvile skal kunne finne sted.

Guido Westerwelle og Abdel Basset Sayda

Abdel Basset Sayda

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Vi mener appellen om våpenhvile først må rettes til regimet. De har aldri stoppet sin bombing av syriske byer og landsbyer, sier Sayda.

Ifølge opposisjonslederen som befinner seg i Doha ville det ikke vært krigshandlinger i landet hvis det ikke var for regimets oppførsel.

– Opprørssoldater fra den frie syriske hæren handler bare i selvforsvar. Derfor er det helt normalt at de avbryter alle krigshandlinger i det regimets krigsmaskin stopper, sier talsmannen.

FNs mann snakker med Iran

Det syriske regimet til Bashar al-Assad har beskyldt flere naboland for å bidra til konflikten. Da har de spesielt pekt på Iran og iransk-støttede Hizbollah i Libanon.

Tirsdag var FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi i Egypt på sin rundreise i Midtøsten. Ifølge flere kilder arbeider han nå med å få på plass støtte fra flere aktører i regionen for et arbeid med en ny fredsplan.

Blant disse er Tyrkia og Iran aktuelle samarbeidspartnere. At sistnevnte er invitert til å bidra for å forhandle fred bekreftes fra FN-utsendingens medarbeidere til nyhetsbyrået AFP.

– Brahimi har gjentatt oppfordringen fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon om en våpenhvile, og stopp av all våpentransport og import for begge sider i konflikten. En våpenhvile vil hjelpe til med å skape rom for utvikling av en politisk prosess, uttalte representanter for FN-utsendingen.

SISTE NYTT

Siste nytt