Hopp til innhold

Antivirus-gründer John McAfee er død

Den britisk-amerikanske antivirus-gründeren John McAfee ble funnet livløs i fengselscellen i Barcelona onsdag.

Grunlegger av McAfee antivirus, John McAfee

Gründer av programvaren McAfee antivirus, John McAfee er død.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Den britisk fødte og amerikanske teknologi gründeren, John McAfee ble funnet død kun timer etter at en spansk domstol gikk med på å utlevere han til USA.

McAfee var blant annet siktet for skatteunndragelser og risikerte opp til 30 år i amerikansk fengsel.

Ifølge justisdepartementet i Spania skal de ha forsøkt å gjenopplive McAfee da han ble funnet på fengselscellen sin i Barcelona før han ble erklært død, heter det i en uttalelse fra regionregjeringen i Catalonia.

Dødsfallet skal etterforskes, men til nyhetsbyrået Reuters forteller advokaten til McAfee, Javier Villalba, at han tok sitt eget liv.

Under et rettsmøte i forrige måned skal McAfee ha gitt uttrykk for at med sine 75 år risikerte han å tilbringe resten av livet bak murene, dersom han ble dømt i USA.

Betalte ikke skatt

Gründeren, som ble født i Gloucerstershire, England, ble først kjent på 1980-tallet da han grunnla sitt teknologiselskap og lanserte antivirusprogrammet McAfee VirusScan.

Selskapet solgte han til Intel i 2011.

For to år siden opplyste McAfee at han ikke hadde betalt inntektsskatt i USA på åtte år, av ideologiske grunner. Fra da har han levd et liv på flukt fra amerikanske myndigheter. Tiltalt for skatteunndragelser i Tennessee og siktet i en svindelsak om kryptovaluta i New York. Noe av tiden skal han holdt seg i skjul om bord på en mega yacht, skriver Reuters.

Han ble arrestert 3. oktober på flyplassen i Barcelona, da han skulle reise til Istanbul med et britisk pass, opplyste en spansk politikilde den gang.

GUATEMALA MCAFEE

ET VILT LIV: John McAfee var en stor teknologisk gründer med mye kunnskap og nysgjerrighet, men mangemilliardæren har et vilt liv bak seg.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Trøblete barndom og rusavhengighet

John McAfee er sønn av en britisk kvinne som møtte en amerikansk soldat under andre verdenskrig. McAfee ble født i den lille engelske byen Cinderford i 1945, men familien flyttet til den amerikanske delstaten Virginia, da han var veldig ung. McAfee hadde en trøblete barndom. BBC skriver i sin artikkel fra 2013 at McAfees far var en voldelig alkoholiker som tok sitt eget liv da McAfee bare var 15 år gammel.

McAfee slet selv med alkohol- og narkotikaproblemer de følgende årene, men klarte allikevel å fokusere på jobb og utdanning. På 1960-tallet fikk ble doktorgraden i matematikk stoppet, da McAfee innledet et forhold til en elev han veiledet. Forholdet endte i ekteskap, og McAfee arbeidet for en rekke store teknologiselskap som Siemens, Nasa, General Electric, Univac og Xerox.

Rusproblemene fortsatte, og omfanget ble så stort da han på 1980-tallet mistet jobben og kona forlot ham. McAfee søkte derfor profesjonell hjelp til å slutte.

– Det var 1984, siste gang jeg tok narkotika, drakk alkohol eller solgte narkotika for den saks skyld, sa McAfee til BBC.

FILE PHOTO: John McAfee speaks during an interview in Havana

LURTE MEDIA: Flere medier slukte rått McAfees Twitter-oppdatering hvor han skrev at han var blitt arrestert i Norge.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Trusemunnbind i Norge

John McAfee er kjent av de fleste over hele verden på grunn av sitt virusprogram han grunnla i 1987. Han har blitt beskrevet både som ekstremt kunnskapsrik, eventyrlig nysgjerrig, men også en villbass.

Skatteunderdragelsene er ikke det eneste som har ført McAfee under politiets søkelys. Gründeren var også ettersøkt for drapet på Gregory Faull, naboen i Belize. McAfee flyktet til Guatemala og søkte om politisk asyl, uten hell.

Høsten 2020 la mangemilliardæren ut på Twitter at han var blitt arrestert i Norge for å ha brukt en dametruse som munnbind. Nyheten ble nevnt i en rekke aviser, og historien ble først omtalt i Daily Mail.

Han avslørte siden på sin egen Twitter-konto at det hele var en spøk. Gründeren som var i Tyskland ble sjokkert over at folk ikke tok spøken hans.

– Selv om det tydelig står «Polizei» på politiuniformene på bildene (tysk, ikke norsk – derfor Tyskland, Sveits, Bayern eller Østerrike), rapporterte mange nyhetsmedier at jeg ble arrestert i «Norge». Bare fordi jeg sa det. Wow! skrev spøkefuglen på sin Twitter-konto.

Brukte aldri virusprogram selv

McAfee er et amerikansk selskap som selger sikkerhetsprogramvare for datamaskiner. Programmet beskytter mot datavirus og hacking, men ironisk nok brukte grunnleggeren selv aldri noe virusprogram på sin egen datamaskin.

– Jeg beskytter meg selv ved å stadig endre IP-adressen min, ved ikke å knytte navnet mitt til noen enhet jeg bruker, og ved ikke å gå videre til nettsteder der du kan hente et virus. For det andre praktiserer jeg sikker databehandling. Hvis noen sender meg en e-post med en lenke, skal jeg ikke dit før jeg kan ringe personen for å bekrefte at de har sendt meg e-posten. Det høres absurd ut å leve slik, men jeg vil heller stole på mine egne enheter og tanker enn andres programvare, sa han til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt