Hopp til innhold

Antibiotikakrisen: 10 millioner mennesker kan dø hvert år

Fremtidsutsiktene er dystre. Nå må det bli forbudt å bruke antibiotika som vekstfremmer hos dyr, mener norsk overlege. Han får støtte av statsminister Erna Solberg.

MRSA-bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo

ANTIBIOTIKARESISTENDE BAKTERIER: Millioner vil dø i årene som kommer pga problemer med antibiotikaresistens

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Problemet med antibiotikaresistente bakterier er nå så stort i verden, at FNs hovedforsamling diskuterer hva som må gjøres.

Hvert år anslår forskere at 750.000 mennesker dør som følge av antibiotikaresistende bakterier.

Fremtidsutsiktene er enda verre: Fra 2050 vil 10 millioner mennesker dø hvert år.

Mye antibiotika til dyr

– I mine øyne er det uetisk og forkastelig at 70 prosent av antibiotikabruken i USA går til dyr, sier overlege og professor ved Oslo universitetssykehus, Dag Berild til NRK.

urix antibiotika

VIL FORBY ANTIBIOTIKA: Overlege Dag Berild sier til Urix at verdens ledere bør forby antibiotika forat dyr skal vokse raskere.

– Det bør være førsteprioritet blant verdens ledere å forby antibiotika som vekstfremmer i dyr. Det er forbudt i EU, men ikke i USA, Brasil, Russland, India, Kina eller Sør-Afrika, mener Berild.

Får støtte fra statsministeren

– Det er absolutt noe jeg støtter, sier statsminister Erna Solberg.

Hun er i New York under FNs hovedforsamling for å diskutere problemene med antibiotikaresistens.

Solberg mener det vil være riktig å bare bruke antibiotika til å kurere sykdommer hos mennesker.

Solberg minner også om at det er mange barn og unge i verden som i dag ikke får hjelp til sykdommer som antibiotika fungerer mot.

Så det vil fortsatt være behov for å få ut antibiotika mange steder.

– Vi trenger både en agenda som sørger for at vi får ut antibiotikaen til de fattigste områdene, samtidig som vi er mer restriktive på bruken på andre områder, sier statsminister Erna Solberg.

En av verdens største helsetrusler

– Antibiotikaresistens er en av verdens største helsetrusler, sier overlege og professor ved Oslo universitetssykehus, Dag Berild.

– Vi kan alle få infeksjoner. Når vi ikke lenger kan bekjempe dem, har vi et stort problem. Antibiotika følger oss fra vugge til grav, sier han.

Hva kan vi gjøre for å hindre at dette blir verre ?

– I første omgang må vi redusere antibiotikabruken hos både mennesker og dyr. Og så håpe at det kommer ny antibiotika innen få år, ellers kan det gå veldig galt.

Hva kan verdens ledere gjøre for å bekjempe dette problemet ?

– Verdens ledere kan forene seg med forskere, med den farmasøytiske industrien og med ideelle organisasjoner og ta et krafttak både økonomisk og forskningsmessig for å redusere antibiotikabruken – først og fremst hos dyr, mener Berild til NRK.

Se Urix-sendingen om antibiotikabruken her:

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Over hele verden er bakterier som er resistente mot antibiotika et økende problem. Urix viser den nye danske dokumentaren Når antibiotika ikke virker, som har skapt stor debatt, særlig på grunn av landets svineindustri. Programleder er Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt