NRK Meny
Normal

Annenhver israelske jøde vil utvise palestinere

Washington: Hele 48 prosent av israelske jøder svarer ja på spørsmålet om arabere bør utvises eller forflyttes fra Israel, viser en fersk meningsmåling utført av Pew Research Center.

En ortodoks jøde i begravelsen til en religiøs leder
Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

46 prosent av de spurte sier at de er motstandere av å utvise landets nærmere 1,7 millioner arabiske innbyggere til de palestinske selvstyreområdene eller arabiske naboland.

Flere ortodokse jøder

Hanne Røislien, religionshistoriker og forsker i Cyberforsvaret, tror resultatet har sammenheng med den demografiske utviklingen i befolkningen.

Hanne Eggen Røislien

Forsker Hanne Røislien

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– En rekke undersøkelser har vist at det jevnt over er en tydelig sammenheng mellom religiøst ståsted og politisk ståsted. Jo mer religiøs du er, jo mer anti-arabisk eller anti-palestinsk er du. I Israel blir det stadig flere ortodokse jøder fordi de får flest barn. Derfor kan det også se ut som at stadig flere israelere er anti-palestinske, men å si noe om gjennomsnittet er vanskelig.

– Det er snarere hvilken del av befolkningen de som har svart tilhører som er interessant. Alle undersøkelser viser at religiøse jøder på Israels høyre-fløy er sterkt mot palestinere, mens det motsatte er tilfelle på Israels venstreside, sier Røislien.

Den ferske undersøkelsen viser at blant strengt religiøse jøder i Israel mener hele 71 prosent av de spurte at de palestinskættede bør utvises fra landet, mens andelen er 37 prosent blant sekulære jøder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt