Hopp til innhold

Ingen klar vinner etter debatten

Meningsmålingene etter TV-debatten i Storbritannia viser motstridende resultater.

David Cameron, Nick Clegg og Gordon Brown

David Cameron, Nick Clegg og Gordon Brown under den andre direktesendte TV-debatten i Storbritannia torsdag.

Foto: POOL / REUTERS

For en uke siden gikk historiens første direktesendte partilederdebatt på lufta på britisk fjernsyn.

Partilederne for de tre store partiene Labour, Tory og Liberaldemokratene, møttes torsdag kveld i TV-debatt for andre gang.

I kveld lå presset på partileder David Camerons skuldre etter forrige ukes partilederdebatt .

Motstridende resultater

De to første meningsmålingene som var klare etter debatten, viste motstridende resultater. Den første viste at Cameron var vinneren, den andre at Clegg var vinneren.

Meningsmålingene til avisa the Sun viser at Cameron vant med 36 prosent over Clegg med 32 prosent og Brown med 29 prosent.

Meningsmålingene til ITV News viser at Clegg vant med 33 prosent over Brown og Cameron som begge fikk 30 prosent av stemmene.

Til sammen skal partilederne møtes på direktesendt fjernsyn tre ganger før valget i 6. mai.

- Dette er ingen PR-konkurranse

Statsminister Gordon Brown åpnet debatten torsdag med å si at hvis dette skulle være en konkurranse om hvem som er mest populær på TV, ville han ikke være med på det.

- Dette handler om Storbritannias fremtid, ikke om stil og PR. Dersom dette dreier seg om store avgjørelser, god dømmekraft og en bedre fremtid for landet vårt, er jeg deres mann, sa Brown.

David Cameron åpnet sin tale med å si at han kunne tilby en virkelig endring, med røtter i familieverdier og sikkerhet for landet.

Nick Clegg fortsatte med å si at han ville sørge for at Storbritannia skal stå i hjerte av Europa og verden, ikke bare stå på sidelinja og klage.

Clegg danket ut Cameron

Etter forrige ukes sending, har det vært skittkasting fra høyre og venstre . David Cameron var ventet å vinne den debatten på en svært enkel måte, men i stedet ble han grundig slått av Clegg. Derfor var presset på Camerons skuldre i kveld.

Tema i debatten på torsdag var utenrikspolitikk, med blant annet Afghanistan, Irak og atomvåpen som aktuelle temaer.

Nick Clegg ble vinneren av den første TV-debatten , og nå ligger partiet Liberaldemokratene, som alltid har vært i skyggen av de to store, likt med det konservative partiet og foran arbeiderpartiet på meningsmålingene.

Store forventninger til valget

Publikum under de tre sendingene er nøye utvalgt, både ut ifra et representativt utvalg, men også i forhold til oppførsel.

Det skal ikke avbrytes underveis, hverken med buing eller applaus. Noen har imidlertid fått muligheten til å stille forhåndsinnsendte spørsmål.

Økonomien, skatter og offentlige tjenester er ventet å bli hovedtemaene i valgkampen, som den britiske avisa The Times kaller «den tøffeste på en generasjon».

Forventningene til en britisk valgkamp har ikke vært større siden Tony Blair tok makten i 1997, etter 18 års konservativt styre.

LES OGSÅ: Klart for britisk thrillervalg 6. mai

LES OGSÅ: Den tredje mann på vei opp

LES OGSÅ: Nick Clegg ble vinneren av den første TV-debatten

Video Valgkamp i England

SE VIDEO: Duket for valgkamp i England

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.