Hopp til innhold

Borgermesteren vurderer å stenge Red Light-distriktet

Red Light-distriktet i Amsterdam har i årtier vært kjent for sine vindusprostituerte. Nå vurderer byen å dekke til vinduene eller flytte hele distriktet ut av det historisk området – for å verne kvinnene fra turister.

Red Light-distrikt i Amsterdam

Siden 1300-tallet har Red Light-distriktet i Amsterdam vært et kjent sted for kjøp og salg av sex. Myndighetene har nå laget rapporten «Fremtiden for vindusprostitusjon i Amsterdam», presset frem av store turiststrømmer og ulovlige bordeller.

Foto: Alexander Klein / AFP

Amsterdams borgermester Femke Halsema

Amsterdams borgermester Femke Halsema.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

– Jeg tror mange kvinner som jobber der føler seg ydmyket og ledd av. Det er noe av bakgrunnen for at vi foreslår det vi gjør, sa borgermester Femke Halsema da hun i går presenterte planene i Red Light-distriktet.

Området er kjent for sine røde, opplyste vinduer hvor lettkledde kvinner, stående eller sittende, viser seg frem til potensielle kunder. Rundt i strøket ligger barer, strippeklubber, sexmuseer og sexbutikker. I tillegg til cannabismuseer og kaffebarer som selger marihuana.

Kombinasjonen trekker horder av turister i tillegg til fastboende. De siste årene har det vært en eksplosjonsartet økning av guidede «tittegrupper», hvor kvinnene i vinduene er et yndet objekt å fotografere.

Foreslår gardiner og flytting

Blant tiltakene som foreslås er å dekke til utstillingsvinduene, redusere eller øke antallet godkjente bordeller, skjerpe inn godkjenningsordningen for de prostituerte eller det mest drastiske: flytte sexhandelsdistriktet til en annen del av Amsterdam.

Andre løsninger kan være å opprette en klart avgrenset «erotisk sone», med en definert hovedinngang, eller et stort sexhotell.

Borgermesteren sier de foreslåtte tiltakene har tre hensikter:

  • Beskytte kvinnene
  • Redusere lovbrudd og ulovlig bordelldrift
  • Minske strømmen av turister for å ta vare på den 500 år gamle bydelen De Wallen, som står på Unescos verdensarvliste.
Turister i Amsterdams Red light-distrikt i mars 2019

I Amsterdam er Red light-distriktet blitt en av byens hovedattraksjoner. Dette bildet er tatt 29. mars i år og viser en av bydelens Wallens gater tettpakket med turister.

Foto: Peter Dejong / AP

Prostitusjon i mange hundre år

Det har vært prostitusjon i det som betegnes som Red Light-distriktet siden 1300-tallet da såkalte frie kvinner tilbød seksuelle tjenester til omreisende handelsmenn og sjømenn.

De fleste av kvinnene den gangen var nederlandske.

I dag kommer 75 prosent av de 7000 kvinnene som jobber i kanalbyens sexindustri fra lavinntektsland i Øst-Europa. Det er kun EU-borgere som lovlig kan arbeide på de 86 godkjente bordellene i Red Light-distriktet, som deler på de 370 utstillingsvinduene.

De siste årene har det ifølge myndighetene vært en sterk økning i det ikke-godkjente prostitusjonsmarkedet.

Tidligere har det vært sterk motstand mot tiltak som er ment å kontrollere de lukrative forretningskonseptene.

I 2015 gikk blant andre de prostituerte i demonstrasjonstog da byens myndigheter foreslo tilsvarende tiltak som er på bordet nå.

Red Light-distriktet i Amsterdam i desember 2008

Det har lenge vært en diskusjon om hva myndighetene bør gjøre i Red Light-distriktet, for å sikre tryggere arbeidsforhold for kvinnene som jobber der. Dette bildet er tatt i desember 2008, da temaet også var oppe.

Foto: Anoek De Groot / AFP

Guiding blir forbudt

Borgermester Femke Halsema får støtte fra organisasjonen for de prostituerte, PROUD.

En av sexarbeiderne i PROUD forteller til nyhetsbyråets Reuters at det vært en markant økning i uhøflig og sjikanøs oppførsel de siste årene.

– Turister vet ikke hvordan de skal oppføre seg i dette området, sier kvinnen.

Rundt 18 millioner besøker Amsterdam hvert år, og ved siden av de berømte kanalene er Red Light-distriktet en av byens hovedattraksjoner.

Fra 1. januar 2020 blir det forbud mot guidede turer i området. Det er allerede vedtatt av Amsterdams bystyre.

Vil la prostitusjon være lovlig

Borgermesteren understreker at hensikten ikke er å gjøre prostitusjon til en forbrytelse.

I 2000 ble salg av sex gjort lovlig i Nederland, og prostituerte kan registrere seg som næringsdrivende og betale skatt på lik linje med andre bransjer.

– Vi legaliserte prostitusjon fordi vi mente – og fortsatt mener – at lovlig prostitusjon gir kvinnene en mulighet til å være uavhengige og selvstendige. Å kriminalisere prostitusjon gjør kvinner mer sårbare, sa Halsema.

Rapporten «Fremtiden for vindusprostitusjon i Amsterdam» og de foreslåtte tiltakene skal nå på høring før bystyret skal diskutere tiltakene i september.

SISTE NYTT

Siste nytt