Hopp til innhold

Amerikanske spesialstyrker deltar i kampen mot IS på Filippinene

Amerikanske myndigheter bekrefter nå at de deltar i kampene mot IS-sympatiserende opprørere sør på Filippinene.

APTOPIX Philippines Escaping Marawi

Filippinske fly bombet fredag flere bygninger i Marawi i kampen mot IS-vennlige opprørere.

Foto: Aaron Favila / AP

– På forespørsel fra den filippinske regjeringen, støtter amerikanske spesialstyrker den filippinske hæren i de pågående kampene i Marawi. De hjelper hæren med å bekjempe Maute og Abu Sayyaf-geriljaen, sier en talsmann for den amerikanske ambassaden i Manila til Reuters.

Han ønsker ikke å kommentere detaljer i de pågående operasjonene av sikkerhetshensyn.

Fremmedkrigere

For drøyt to uker siden klarte en gruppe på flere hundre opprørere å ta kontroll over byen Marawi, sør på Filippinene. Offensiven har skapt frykt for at IS er i ferd med å få fotfeste sørøst i Asia.

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte erklærte unntakstilstand og satte inn store styrker for å knuse opprøret. Mens hæren gradvis har fått kontroll over området, har det kommet frem at flere av opprørerne er utenlandske jihadister, som kjemper side om side med IS-sympatiserende filippinere.

Ifølge en filippinsk etterretningskilde, kan så mange som 40 av de 400–500 opprørere være fremmedkrigere.

Reuters skriver at et P3-overvåkningsfly ble observert over Marawi fredag, men hvor lenge de amerikanske spesialsoldatene har deltatt i kampene, er ikke kjent.

IS-flagget i Marawi

For tre uker siden klarte en gruppe muslimske opprører å ta kontroll over byen Marawi på Filippinene. På dette bildet som er gjengitt av en rekke nyhetsmedier, vaier IS-flagget over byen.

Anstrengt forhold

Forholdet mellom Filippinene og USA har vært anstrengt etter at Rodrigo Duterte ble president i fjor. Han har flere ganger langet ut mot amerikanske myndigheter, og hans omtale av Barack Obama som «horesønn», skapte store overskrifter.

Duterte har også kommet med lovnader om å bryte forsvarssamarbeidet med USA, som har hatt soldater utstasjonert på Filippinene i en årrekke.

Den omstridte presidenten sier han vil bli mer uavhengig fra USA og samtidig styrke båndene til andre land, som Russland og Kina.

Dusør

Tidligere denne uken utlovde Duterte en dusør på 1,7 millioner kroner for den angivelige lederen for et IS-nettverk i landet.

Samtidig utlovde han dusør på to brødre, som leder de militante opprørerne, som beskytter den angivelige IS-lederen, uttaler den filippinske militærsjefen.

Også i 2002 deltok amerikanske styrker i kampene mot islamister på Mindanao. Da ble 1200 soldater satt inn for å bekjempe Abu Sayyaf, ifølge Reuters.

58 soldater drept

Lørdag opplyste en talsmann for militæret at 13 filippinske soldater er drept i kamper med ytterliggående islamister. Dermed er i alt 58 soldater drept etter at IS-tilhengere gikk til angrep på byen, ifølge offisielle tall.

De 13 soldatene ble drept i harde kamper i byen fredag mens de blant annet gikk fra hus til hus for å finne IS-tilhengere som har forskanset seg i boligområder.

å en pressekonferanse i Marawi lørdag ble det også opplyst at minst 138 opprørere og 20 sivile er drept i kampene så langt, skriver NTB.

Det antas at hundrevis av ytterliggående islamister befinner seg i byen, og at sivile holdes som gisler av opprørerne.

Militær talsmann på Filippinene, Oberstløytnant Jo-ar Herrera, bekrefter amerikansk støtte i kampen mot islamister sør i landet

En militær talsmann på Filippinene bekrefter at amerikanerne deltar i kampen mot islamistene i landet, men sier at de ikke deltar i kamphandlinger på bakken.

SISTE NYTT

Siste nytt