Flere fremmedkrigere drept på Filippinene

– Minst åtte fremmedkrigere fra steder som Saudi-Arabia og Tsjetsjenia er drept i kampene mot sikkerhetsstyrker på Filippinene den siste uken, sier forsvarsminister.

Soldater i Marawi

Soldater fra den filippinske hæren patruljerer gatene i Marawi etter å ha tatt kontroll over det meste av byen.

Foto: TED ALJIBE / AFP

Tirsdag forrige uke brøt det ut harde kamper sør på Filippinene da IS-sympatiserende opprørere tok kontroll over byen Marawi på øya Mindanao.

Forsvaret hevder at de nå har kontroll over byen, men fortsatt pågår det kamper i området. Ifølge forsvarsminister Delfin Lorenzana er 95 opprørere og 25 soldater så langt drept i kampene. I tillegg har minst 19 sivile mistet livet.

Lorenzana sier at åtte av opprørere er utlendinger fra Saudi-Arabia, Malaysia, Indonesia, Yemen og Tsjetsjenia.

På en pressekonferanse torsdag sa han at mellom 50 og 100 opprørere fortsatt befinner seg i byen.

– 500 ekstremister har kjempet i Marawi, og de hadde en plan om å okkupere byen, sa Lorenzana, og la til at myndighetene undersøker meldinger om at enkelte har forlatt byen i mindre grupper.

– 40 fremmedkrigere

Tirsdag skrev nyhetsbyrået Reuters at flere av opprørerne er utenlandske jihadister, som kjemper side om side med IS-sympatiserende filippinere.

Ifølge nyhetsbyrået sier en filippinsk etterretningskilde at så mange som 40 av de 400–500 opprørere, som deltok i opprøret, kan være fremmedkrigere.

Kilden sier at utlendingene kommer fra Indonesia, Malaysia, Pakistan, Saudi-Arabia, Tsjetsjenia, Yemen, India, Marokko og at én har tyrkisk pass.

– IS er på defensiven i Irak og Syria, og desentraliserer i enkelte områder i Asia og Midtøsten, sier Rohan Gunaratna, en sikkerhetsekspert ved Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

Han sier videre at IS ser ut til å ekspandere til Sørøst-Asia, og at Filippinene er en tiltrekkende destinasjon.

Troskap til IS

Forsvaret på Filippinene mener det er den relativt nyopprettede islamistiske Maute-organisasjonen som står bak angrepet på Marawi.

President Rodrigo Duterte har slått knallhardt ned på opprørsgruppens offensiv, som ledes av Abdullah Maute, og som har sverget troskap til IS.

Forrige uke erklærte presidenten unntakstilstand på Mindanao og satte inn hæren for å bekjempe opprørerne.

Philippines Muslim Militants

Sikkerhetsstyrkene viser frem beslaglagte våpen og IS-flagg etter å ha drevet ut de fleste opprørerne ut av Marawi.

Foto: Bullit Marquez / AP

Feilbombing

Torsdag opplyser militæret på Filippinene at 11 soldater ble drept og sju såret da et fly ved en feil bombet en gruppe soldater fra hæren.

Ifølge Restituto Padilla, en talsmann for forsvaret, skjedde feilbombingen da et Marchetti S-211 kampfly fløy et bombetokt over områder som fremdeles var kontrollert av opprørere i byen Marawi.

En bombe fra flyet traff regjeringssoldater som var i nærkamp med opprørerne.

Padilla opplyser at flyet først hadde truffet målene sine tre ganger, før feilbombingen skjedde. Forsvaret skal etterforske hendelsen.

IS-flagget i Marawi

Forrige uke klarte en gruppe muslimske opprører å ta kontroll over byen Marawi på Filippinene. På dette bildet som er gjengitt av en rekke nyhetsmedier, vaier IS-flagget over byen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt