Finsk fødselsgave-suksess avvises av norsk ekspert

Alle nybakte finske mødre får en pappeske med klær, bleier, leker og annet utstyr til barnet sitt. – Her i Norge trenger vi ikke slikt, mener sjefen for kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital.

Spedbarnsgave Finland

Klærne har farger som skal passe like godt til jenter som til gutter.

Foto: Roni Rekomaa / Ap

Helt siden 1938 har finske myndigheter delt ut en rikholdig pappkasse med luer, sparkebukser, bleier, votter luer, bodyer, yttertøy en sovepose og en liten madrass til å legge i bunn av kassen slik at den kan brukes til seng.

Skulle forebygge spedbarnsdødelighet

Bakgrunnen var bekymring for høy spedbarnsdødelighet, og gavepakken har fått æren for mye av den positive utviklingen på den fronten i Finland.

For en ting var at pakken ga mødrene det de trengte, men den sørget også for at de meldte seg for helsemyndighetene og fikk annen helseoppfølging, ifølge BBC.

De nybakte foreldrene kan riktignok takke nei til gaven og heller ta imot 140 euro, men de fleste velger «moderskapsförpackningen», som den kalles.

Fram til midten av 1970-tallet var klærne i kassen stort sett hvite. Siden har de kommet i nøytrale farger, slik at foreldrene skal føle at de kan brukes både til gutter og jenter.

Da den britiske arveprinsen William ventet barn, sendte den finske Folkepensjonsanstalten en «Mammalåda» til den vesle familien. Det førte til at mange utlendinger tok kontakt for å høre om også de kunne få kjøpt en slik kasse, melder finsk fjernsyn.

– Trenger ikke i Norge

Runa Heimstad

Runa Heimstad mener norske mødre kan bruke barnetrygden til å kjøpe det de trenger til barnet.

– Her i Norge har vi barnetrygd, jeg syns ikke vi trenger en slik kasse. Det sier klinikksjef Runa Heimstad ved kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital.

Hun forteller at de i perioder har hatt forskjellige gaver å gi bort. En stund da det var mye fokus på krybbedød, fikk babyene en body med teksten «denne siden opp» på magen. Tidligere har det også vært delt ut reklamemateriell med salver og bleier og slikt.

Nå får mødrene utdelt en bok og i den står det blant annet en liste der det mest nødvendige utstyret er anbefalt.

– De fleste her i landet har råd til å skaffe seg det de trenger. Og heldigvis har de jo ni måneder på å planlegge, så jeg regner med at de fleste har en oversikt over hva de har behov for når de kommer inn her for å føde, sier hun til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt