Hopp til innhold

«Dødens engel» fikk livstid

Den tidligere argentinske marineoffiseren Alfredo Astiz er dømt til livstid fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Mannen, som for 34 år siden blant annet drepte svenske Dagmar Hagelin, ble dømt sammen med 15 andre.

Alfredo Astiz i retten i Buenos Aires der han ble dømt til livstids fengsel natt til torsdag. Til hø

Alfredo Astiz i retten i Buenos Aires der han ble dømt til livstids fengsel natt til torsdag. Til høyre den svenske 17-åringen Dagmar Hagelin, som ble drept i 1977.

Foto: Scanpix

Søsteren til Leonie Duquet

Søsteren til den forsvunne franske nonnen Leonie Duquet på vei til retten for å høre dommen til Alfredo Astiz.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Alfredo Astiz ble dømt til livstids fengsel i Buenos Aires i dag, etter å ha blitt funnet skyldig i tortur, mord og å stå bak forsvinninger under militærjuntaens styre i Argentina fra 1976 til 1983.

59 år gamle Astiz var kjent som «Dødens engel» og var et symbol på overgrepene under militærdiktaturet.

Han var den mest kjente av de totalt 16 tidligere marine- og politioffiserene som ble dømt for forbrytelser under juntatiden.

Blant ofrene hans var to franske nonner, Alice Domon and Leonie Duquet, og tre av grunnleggerne av gruppen «Mødrene på 1. mai-plassen», som demonstrerte mot juntaen.

Tortursenter

Alle de 16 som ble dømt arbeidet i Marinens mekaniske skole i Buenos Aires (ESMA), som ble gjort om til det største tortur- og drapssenteret i Argentina under juntaårene i det som kalles den «skitne krigen».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Argentinske torturister i rettsalaen

Noen av de 16 tidligere marine- og politioffiserene som ble dømt i Buenos Aires torsdag.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

Astiz og 11 andre ble dømt til livstids fengsel, mens fire andre fikk dommer på mellom 18 og 25 år.

Alfredo Astiz

Alfredo Astiz, «Dødens engel», fotografert i 1987.

Foto: STR / REUTERS

Astiz selv så rett frem og viste ingen følelser da dommen mot ham ble lest opp.

Av de rundt 5000 fangene som ble fraktet til ESMA, så kom 90 prosent av dem ikke ut i live, skriver BBC.

Over 70 av de få som kom ut i live har vitnet i den 22 måneder lange rettssaken.

Mange av dem som forsvant ble torturert, for deretter å bli tatt med opp i fly og kastet levende i havet.

Ifølge offisielle tall ble rundt 9000 drept eller ble borte uten spor under den «skitne krigen». Andre kilder mener at tallet på forsvunne og drepte er opp mot 30.000.

Drepte svensk 17-åring

Alfredo Astiz har fått mye oppmerksomhet i Sverige og Norden for øvrig fordi det har vært antatt at det var han som sto bak da den svenske 17-åringen Dagmar Hagelin forsvant i 1977.

Hagelin ble arrestert i januar 1977 da hun skulle møte en venninne i Buenos Aires. Da hun kom til stedet der hun skulle møte venninnen, møttes hun av en gruppe soldater.

Da hun prøvde å løpe sin vei, ble hun skutt av Astiz og ble ført hardt såret til ESMA, der hun døde. Liket av henne er aldri blitt funnet.

Alfredo Astiz skal ifølge SVT ha skrytt av å ha ansvaret for at hun døde, men ble likevel ikke dømt for drapet på henne i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tusenvis av mennesker i Buenos Aires

Hundrevis av mennesker hadde samlet seg i Buenos Aires før dommen mot Astiz og de andre torturistene.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Fikk amnesti

Leonie-Renee Duguet (t.v.) og Alice Domon

Leonie-Renee Duguet (t.v.) og Alice Domon ble drept av Astiz i 1977. Liket av Duquet og fire argentinske kvinner ble i 2005 funnet på en kirkegård etter at de var drevet i land. De fem var begravet med NN på gravstøtten etter at de hadde blitt kastet i havet under juntastyret, men senere drevet i land.

Foto: ARCHIVES / AFP

Som en del av overgangen til et demokrati i Argentina etter juntastyret på 1980-tallet fikk offiserer i hæren, politiet og fengselsvesenet amnesti for forbrytelser de måtte ha begått under militærjuntaen.

Selv om Argentinas høyesterett opphevet amnestiloven i 2003, har Astiz ikke blitt dømt før nå.

Han har stått som et symbol på mangelen på et rettslig oppgjør etter militærdiktaturet, men 28 år etter at juntaen falt fikk han endelig sin dom.

– Endelig får vi oppleve at rettferdigheten skjer fyllest, sa en kvinne utenfor rettssalen i Buenos Aires da dommene mot de 16 ble kjent i natt.

SISTE NYTT

Siste nytt