Hopp til innhold

Tidenes varmerekord nord for polarsirkelen kan være slått

En varmebølge som har ført til en rekke skogbranner i Sibir nådde en foreløpig topp med 38 grader i byen Verkhojansk denne helgen.

Varmebølge i Sibir

VARMT: Barn leker i Krugloe utenfor Verkhojansk.

Foto: Olga Burtseva / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Målingen sjekkes av Verdens meteorologiorganisasjon for å verifisere om varmerekorden blir stående, men den er foreløpig omtalt som en korrekt observasjon.

Dette vil i så fall være den høyeste temperaturen som er registrert noe sted nord for polarsirkelen.

– Dette er den høyeste temperaturen som er målt på stasjonen siden målingene startet sent på 1800-tallet sier Marina Makarova ifølge AFP.

38 grader er 18 grader varmere enn gjennomsnittstemperaturen i området i juni, ifølge BBC.

– Temperaturer over 30 grader i juli er ikke uvanlig, men 38 grader er eksepsjonelt, sier talskvinne Clare Nullis i Verdens meteorologiorganisasjon.

Hun beskriver situasjonen som illevarslende.

Ifølge Marina Makarova var vinteren i Sibir den varmeste siden målingene startet for 130 år siden.

Data fra Nasa viser at i mai måned var temperaturen langt over normalen fra 1951–1980.

I Lurøy på Helgelandskysten, like ved polarsirkelen, ble det denne uken målt tropenatt for første gang i juni noensinne, skriver NTB.

Kart fra Nasa som viser temperaturforskjellen i mai måned, sammelignet med gjennomsnittet for årene 1951-1980. Kartet viser at temperaturen var langt over normalen i deler av Sibir.

Kart fra Nasa som viser temperaturforskjellen i mai måned, sammenlignet med gjennomsnittet for årene 1951–1980. Kartet viser at temperaturen var langt over normalen i deler av Sibir.

Foto: Nasa

Raskere klimaendringer i Arktis

Nullis sier den stigende temperaturen i Arktis er et tegn på den globale oppvarmingen.

– Klimaendringene tar ikke pause på grunn av Covid. Temperaturene fortsetter å øke. Vi ser fortsatt ekstreme værhendelser, sier hun.

Klimaendringene går raskere i Arktis enn i de fleste andre deler av kloden. Oppvarmingen er det dobbelte av gjennomsnittet.

Temperaturene i polarområdene stiger raskt fordi havstrømmer fører varmt vann mot polene. Is og snø, som normalt reflekterer sollyset, smelter bort.

Kritisk tining av permafrost

Gradestokken viser 30 grader i Verkhoyansk 21. juni.

VARMEBØLGE: Gradestokken viser 30 grader i Verkhojansk 21. juni. den varmeste dagen var 20 juni med 38 grader.

Foto: Olga Burtseva / AP

– Selv om planeten som helhet varmes opp, skjer ikke dette jevnt. Vest-Sibir skiller seg ut som en region som viser en trend med høyere variasjoner i temperatur, sier seniorforsker Freja Vamborg ved EUs klimaovervåkingsnettverk Copernicus (C3S).

Hun legger til at det ikke er uvanlig med store temperatursvingninger. Det som gjør det spesielt er hvor lange de varme periodene er.

Temperaturene i Sibir steg 10 grader over gjennomsnittet forrige måned, og bidro til å presse de globale mai-temperaturene til de høyeste noensinne, ifølge C3S.

I desember kommenterte Russlands president Vladimir Putin den uvanlige varmen:

– Noen av byene våre ble bygget nord for polarsirkelen, på permafrosten. Hvis det begynner å tine, kan du forestille deg hvilke konsekvenser det vil ha. Det er veldig alvorlig, sa Putin.

Tining av permafrost kan ha medvirket til et stort utslipp av diesel i Sibir denne måneden, skriver The Guardian. Fundamentet til en dieseltank sank plutselig.

Utslippet førte til at Putin erklærte unntakstilstand.

Skogbranner har også herjet Sibir de siste månedene.

Verkhojansk

Dramatiske skogbranner

I fjor førte skogbranner i Alaska og Sibir til enorme CO₂-utslipp.

I juni 2019 var gjennomsnittstemperaturen i deler av Sibir nesten ti grader høyere enn gjennomsnittet for perioden 1980–2010.

Også i Alaska var sommeren langt varmere enn normalt i fjor. 4. juli ble det satt rekorder flere steder med temperaturer opp til 32 grader.

Nå er frykten at 2020 også blir et år som preges av ekstrem varme og skogbranner i arktiske områder.

SISTE NYTT

Siste nytt