Hopp til innhold

Aktor: Russland forsøker å hindre rettssak om Ukraina-nedskytingen

Vitner til nedskytingen av passasjerflyet over Ukraina er redde for å snakke. og pårørende frykter at Russland vil hindre at sannheten kommer fram.

FILE PHOTO: Pro-Russian separatist stands at crash site of Malaysia Airlines flight MH17 near Hrabove

Vitner er redde. Pårørende frykter at Russland vil hindre en åpen og fri rettssak. Aktor mener Russland forsøker å undergrave rettssaken. Bildet viser prorussisk soldat som holder vakt ved vraket av MH17 den 18 juli 2014.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Rettssaken mot tre russere og en ukrainer pågår denne uken i det Nederland kaller en høyrisikobygning nær flyplassen Schiphol. Sikkerhetstiltakene er svært strenge.

Et flertall av de 298 om bord i flyet fra Malaysia Airlines i 2014 var nederlandske turister.

Mandag og tirsdag har mange pårørende til passasjerer samlet seg for å overvære rettssaken.

Netherlands Ukraine Plane

Pårørende til passasjerer som døde da MH17 ble skutt ned over Ukraina sommeren 2014, på plass for å overvære rettssaken mot tre russere og en ukrainer. Pårørende ber Russland samarbeide med etterforskerne.

Foto: Phil Nijhuis / AP

Blant dem er Bryan og Lisa Clancy som har kommet fra Australia for å finne svar på hva som skjedde. Bryans bror og svigerinne var i flyet da det ble skutt ned øst i Ukraina.

– Vi er her for å se at sannheten må skje fyllest. Vi skal vente og se til alt av bevis legges fram i retten, sier Bryan til nyhetsbyrået Associated Press.

– I bakhodet, der er Russland, legger han til.


Vitner er engstelige

Pårørende har hørt at flere vitner til nedskytingen er engstelige. De frykter for sikkerheten dersom de forteller det de vet. Russland ønsker ikke at de deltar i rettssaken.

Aktor Thijs Berger snakket om vitners frykt da han startet sitt innlegg tirsdag.

Prosecutor Thijs Berger attends the criminal trial against four suspects in the July 2014 downing of Malaysia Airlines flight MH17, in Badhoevedorp

Aktor i rettssaken mot tre russere og en ukrainer mistenkt for nedskyting av MH17, er Thijs Berger. Han mener Russland forsøker å sabotere rettssaken.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

– Risikoen som vitner utsetter seg for må vi ta med i betraktning under rettsprosessen videre, sa Berger.

Den nederlandske aktoren mener aktiviteten til russisk sikkerhetstjeneste legger mørke skygger over hele rettssaken, skriver nyhetsbyrået AP.

– Vi har klare indikasjoner på at den russiske sikkerhetstjenesten aktivt forsøker å hindre at sannheten om nedskytingen av MH17 kommer fram, sier aktor.

– Britisk og nederlandske myndigheter er sikre på at russiske GRU agenter forsøkte å hacke seg inn i datasystemet til malaysiske etterforskere og påtalemyndigheten der, sier Berger.

– Vi er fast bestemt på at russere har hacket seg inn i systemet til den nederlandske flyhavarikommisjonen.

Russere beslagla datamaskin

Påtalemyndigheten mener de også har bevis for at russerne aktivt hindrer etterforskingen. Thijs Berger sikter blant annet til at etterforskere som befant seg inne i Russland fikk en datamaskin beslaglagt.

– Russerne er ikke uvillige til å utplassere sine sikkerhetsfolk her, sier Berger.

Family members of victims of the MH17 crash protest outside the Russian Embassy in The Hague

Dette paret er blant de 298 som døde da MH17 ble skutt ned øst i Ukraina. I demonstrasjonen ved Russlands ambassade var det satt opp stoler med bilder av de omkomne.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Rettssaken vil pågå i et år.

Demonstrasjon mot Russland

På en gressplen inntil gjerdet til den russiske ambassaden i Haag har pårørende plassert 298 hvite stoler. På stolene er det blomster og fotografier av passasjerene som var om bord i det malaysiske passasjerflyet den dagen det ble skutt ned.

Markeringen er en stille protest mot myndighetene i Russland.

En av de pårørende som har lagt ned blomster på en stol er Piet Ploeg, som mistet storebroren sin ulykkesdagen.

– Inntil nå har russerne forsøkt å hindre etterforskingen. Vi ønsker med dette å si at russerne må samarbeide.

Family members of victims of the MH17 crash protest outside the Russian Embassy in The Hague

En stille protest mot Russland utenfor russernes ambassade i Haag i Nederland. 298 tomme stoler symboliserer antallet som var om bord i MH17 da det ble skutt ned over Ukraina sommeren 2014.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Lucy van der Kerk er også med på markeringen, hun mistet tanten sin da flyet ble skutt ned.

– Det som er sårt er at russerne helt fra starten forsøkte å dekke til det som hadde skjedd. De hindret oss i å komme til ulykkesstedet for å hente våre kjære og deres eiendeler.

– Russland må gi oss noen svar, sier Sander van Luik som mistet broren sin den dagen flyet ble skutt ned øst i Ukraina.

De pårørende mener at russiske diplomater inne i ambassaden ikke kan unngå å legge merke til protestmarkeringen. Men de regner ikke med at de vil få mulighet til å snakke direkte med noen av de ansatte ved ambassaden like ved.

Netherlands Ukraine Plane

Det var i juli i 2014 at et passasjerfly tilhørende Malaysian Airways med flynummer MH17, ble skutt ned over Ukraina. Tre russere og en ukrainer er siktet i saken.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.