Aktor: Frode Berg samlet inn informasjon om atomubåter

MOSKVA/OSLO (NRK): Frode Berg er tiltalt for å innhente informasjon om russiske atomubåter, opplyser russiske påtalemyndigheter. Han blir varetektsfengslet i ytterligere seks måneder.

Frode Bergs advokat Pjotr Anasjkin

Frode Bergs advokat Pjotr Anasjkin utenfor byretten i Moskva, første dagen i rettssaken mot den spiontiltalte nordmannen Frode Berg.

Foto: Jan Espen Kruse/NRK

– Det gikk bra, meget bra, sa Frode Berg til NRK da han kom ut etter første dag i retten.

I dag startet rettsaken mot den spiontiltalte pensjonerte norske grenseinspektøren i Moskva. Han risikerer 10 til 20 års fengsel.

Utenfor sal 507 i Moskva byrett

Utenfor sal 507 i Moskva byrett. Det er her saken mot Frode Berg skal gå

Foto: Morten Jentoft / NRK

Som NRK skrev mandag er Berg tiltalt for å ha vært med på å samle inn informasjon om ubåtene til den russiske nordflåten.

Aktor Milana Digajeva utdypet tirsdag overfor russiske nyhetsbyråer at nordmannen ble tatt på fersk gjerning med dokumenter han hadde fått av en ansatt på et militært anlegg som var skygget av russisk etterretning.

Hun sa også at Berg mer spesifikt innhentet informasjon om russiske atomubåter. Dette har frem til nå vært hemmelighetsstemplet.

I retten erklærte Berg seg ikke skyldig etter tiltalen.

Advokat om Berg: Vil til Norge så fort som mulig

Saken går for Moskvas byrett og første dagen handlet om videre fengsling av nordmannen. Det ble bestemt at Berg varetektsfengslet i ytterligere seks måneder.

Fra onsdag vil det bli ført vitner i saken. Ifølge det statseide russiske nyhetsbyrået RIA skal det føres totalt 15 vitner.

Hvor lenge saken vil vare er uklart. Det har vært snakk om to til tre dager, om det kommer dom da er heller ikke klart.

Advokat Pjotr Anasjkin fra det russiske teamet til Berg sier at saken i beste fall vil være ferdig neste uke. Han sier også at nordmannen vil til Norge så fort som mulig.

Pjotr Anasjkin advokat til Frode Berg

Pjotr Anasjkin er en av advokatene til Frode Berg. Han har nå ankommet byretten men vil ikke si noe før etter rettsmøte.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Frode Berg ble ført inn i rettssalen iført håndjern, uten å si noe. Han ble så plassert i ett glassbur, noe som er vanlig i alle salene i retten. NRK ble nektet å ta bilde.

Etter to timer ble Berg ført ut igjen og kom med en kort kommentar til NRK.

– Det gikk bra, meget bra gjentok Frode Berg.

I følge advokaten fortsetter saken i morgen klokken 11:00.

Frode Berg har sittet nesten 16 måneder fengslet i Moskva siktet for spionasje.

Tilstår delvis

Saken vil gå for lukkede dører, og det er uklart hvor mye som blir kjent for offentligheten. Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier at Berg har innrømmet noe av det han er tiltalt for:

– Han erkjenner deler av det faktiske innholdet, at han har overbrakt penger i en konvolutt i Russland. Men det han på det sterkeste benekter er at han visste det var noe spionasje bak dette, sier Risnes til NRK.

Minimumsstraffen er ti år, selv for medvirkning til spionasje. Likevel håper familien at Frode Berg kan utleveres etter at dommen er falt. Advokat Risnes sier det er normalt at slike spionsaker ender med en uformell avtale mellom statene om utlevering.

Russia Norway Espionage Trial

Frode Berg ble arrestert 5. desember 2017 av det russiske sikkerhetspolitiet FSB, siktet for spionasje. Nå er saken mot han i gang

Foto: Yusuf Maydunov / AP

Dette er saken

Frode Berg er den første nordmannen i moderne tid som er arrestert og siktet for spionasje i Russland. Det skjedde 5. desember 2017. Det var det russiske sikkerhetspolitiet FSB som da pågrep Berg.

Berg, som er bosatt i Kirkenes, har tidligere jobbet som grenseinspektør ved den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger, og han har god kjennskap til Russland.

Da han ble anholdt, hadde han hemmeligstemplede dokumenter om den russiske Nordflåten og 3000 euro i kontanter på seg. Pengene, som han hadde han fått av to nordmenn, skulle overleveres i Russland.

Frode Berg sa lenge at han kun var i Moskva for å besøke venner fra grensen, men etter hvert innrømmet han at han var i Russland på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten.

Her finner du alt du trenger å vite om saken.

Berg sitter i Lefortovo-fengselet, et beryktet høysikkerhetsfengsel der fangene for det meste er isolert på små celler.

Ifølge familien går det etter forholdene greit.

SISTE NYTT

Siste nytt