NRK Meny
Normal

Ahmadinejad skrøt av Hizbollah

Irans president hyllet Hizbollahs motstandskamp og minnet om at «sionister er dødelige» da han talte i militsens bastion bare 4 km fra Israel i dag.

Ahmadinejad i Sør-Lbanon

Rundt 15.000 libanesere hyllet Ahmadinejad på stadion i Bint Jbeil.

Foto: Hussein Malla / Ap

President Mahmoud Ahmadinejad, kjent for sin skarpe tunge, lot ikke anledningen gå fra seg på det første offisielle statsbesøket i Libanon av en iransk president noen gang.

- Sionistene er dødelige

- Verden bør merke seg at sionistene er dødelige. I dag er nasjonen Libanon i live og en rollemodell for andre land i regionen, skrøt Ahmadinejad.

Presidenten kaller israelere konsekvent sionister.

Turen til Bint Jbeil, bare fire kiliometer fra grensen til Israel, er av stor symbolsk verdi. Fra Israel blir det meldt at mottakelsen Ahmadinejad fikk fra rundt 15.000 frammøtte på stadion i Bint Jbeil, kunne høres godt på andre siden av grensen. Og Ahmadinejad selv har aldri vært så nær Israel som i dag.

Han skrøt av landsbyen og kalte den et symbol på motstanden mot Israel.

LES OGSÅ: Ahmadinejad nærmer seg grensen til Israel

Gjenreist landsby

- Verden skal vite at Bint Jbeil er stolt, og vil stå imot fienden til siste slutt, sa Ahmadinejad om landsbyen som ble ødelagt av Israel i 2006, og som nå er gjenoppbygd.

Blant flagg og velkomstbanner langs veien inn til landsbyen sto det også plakater med teksten «Sør hilser motstandskampens beskytter velkommen».

Den tungt bevoktede grensen mellom Libanon og Israel ses også på som en frontlinje i den ikke-erklærte krigen mellom Iran og Israel. Ahmadinejad benytter da også enhver anledning til å si at Israel burde opphøre å eksistere.

Æresgjesten hadde også sørget for at talen hans ble direktesendt på iransk TV.

Hizbollah soler seg

En liten menneskemengde - de fleste ultraortodokse jøder og drusere - hadde samlet seg ved grensen og sendte opp flere hundre blå og hvite ballonger. De svevet imidlertid umiddelbart tilbake til Israel.

Ahmadinejad er egentlig på offisielt statsbesøk, men det er hans nære allierte Hizbollah som soler seg i glansen av visitten. Besøket i Libanon ses på som en vitamininnsprøytning for Hizbollah, sjia-militsen som kjempet en ødeleggende 34 dager lang krig mot Israel i 2006.

Libanons regjering er langt mer lunken, både til besøket og til Irans regime.

Og ingen vestlige diplomater er invitert til noen av de offisielle tilstelningene under besøket. Så får de heller ikke muligheten til å reise seg og gå i protest, hvis Ahmadinejad finner det for godt å lufte sin skarpe tunge.

LES OGSÅ: Ahmadinejad splitter Libanon

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt