AFP-fotograf ble tatt av Everest-skred

Fotografen Roberto Schmidt ble tatt av snøskredet som drepte minst 18 av hans turkamerater på vei opp mot Mount Everest.

Skred på Mount Everest etter jordskjelv
Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

– Vi hørte en helt forferdelig lyd. Det var som et tog kom buldrende mot oss, og så var alt stille. Helt stille, men jeg visste at jeg var i live, forteller Roberto Schmidt til sitt eget nyhetsbyrå AFP om øyeblikket da han og hans følge ble tatt av et snøskred som var utløst av jordskjelvet i Nepal på lørdag.

De hadde akkurat kommet til Everest base camp da marerittet startet.

Tok bilder av skredet

– Vi hadde gått i ni dager, og det er en tøff tur og det er vanskelig å beskrive de påkjenningene dette har på kroppen, men det er helt fantastisk sted, forteller Schmidt, som bare hadde vært der i 10 minutter før de begynte å høre buldringen.

Det var tåkete og flere krabbet tilbake i teltet, men fotografen grep kameraet og snudde seg rundt.

– Jeg rakk bare å ta tre bilder så var snøen over oss. Først kommer en vind og så føles det ut som en bølge som brekker. Vi ble feid av gårde og du vet ikke hva som er opp eller ned.

– Da jeg kom til meg selv igjen lå jeg på ryggen og hørte en slags hamrelyd av steiner som ramlet ned rundt meg. Jeg tenkte bare «kommer jeg til å bli begravet levende».

Et helikopter med skadde flyer ned fra Mount Everest

Dagen etter skredet fløy et helikopter de skadde ned fra Bases Camp.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Stillhet

Under snømassene begynte Schmidt å komme til seg selv og forstod etter hvert hva han måtte gjøre.

– Det var helt stille og jeg måtte bare prøve å grave og skaffe meg noe luft, sier Schmidt, som kjente plutselig en hånd som dro han opp.

– Vi var blant de heldige. Teltet vårt lå like ved en stor stein som trolig hindret oss i å bli feid nedover fjellsiden.

Litt etter litt ble flere og flere i reisefølge gravd frem. Alle like forslått, alle like sjokkert.

– I løpet av de neste timene hørte vi kanskje seks andre snøskred og alle var like i nærheten. Lyden var like skremmende hver gang og vi viste aldri om de kom mot oss eller ikke.

Skadde blir fraktet i sikkerhet på Mount Everest

De overlevende brukte mye tid i dagene etter skredet å frakte de mange skadde i sikkerhet på Base Camp som var helt smadret etter skredet.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Alle evakuert

Rundt halvparten av teltene som var i teltleiren på Base Camp, ble tatt av snøskredet den dagen, og mellom 17 og 22 mennesker mistet livet.

I dag ble alle fjellklatrerne som var på Camp 1 og Camp 2 hentet ned.

Været i går og i dag gjorde at tre helikoptre kunne gå i skytteltrafikk og frakte de flest som befant seg i Camp 2, som ligger på 6.400 meters høyde, i sikkerhet ned til lavereliggende områder. Noen klatrere tok seg også til fots ned til Camp 1, på 6.065 meters høyde, der de deretter ble hentet med helikopter og tatt med ned til Base Camp.

– Natten etter skredet stod jeg opp, gikk ut og så opp på en skyfri himmel. Det var utrolig vakkert og akkurat som om ingenting hadde skjedd, forteller Schmidt som nå er tilbake i Lukla, der mange Everest-ekspedisjoner starter.

SISTE NYTT

Siste nytt