Ingvill overlevde skredet på Mount Everest

Fjellklatrer Ingvill Ytreland satt i teltet på basecamp da jordskjelvet i Nepal gikk lørdag. Minutter senere var ni camper rundt henne knust.

Ingvill Ytreland og sherpa

Ingvill Ytreland fra Stavanger sammen med en av sherpaene på vei opp mot Mount Everest i starten av ekspedisjonen.

Foto: Privat

– Det så helt rasert ut. Mennesker og ting flyttet seg flere hundre meter fra der de befant seg, sier Ingvill Ytreland.

Stavanger-kvinnen befant seg i en base camp på vei opp Mount Everest da jordskjelvet gikk på lørdag. Hun forteller om dramatiske timer etter snøskredet som knuste flere leirer. Minst 18 personer skal være omkommet på fjellet.

– Lufttrykket etter skredet var skikkelig kraftig. Ingenting kunne brukes av det som var igjen. Teltene var flatklemte, og sterkt skadde mennesker lå over alt, forteller Ytreland.

Ytreland og reisefølget startet ekspedisjonen 1. april, og skulle etter planen nå toppen av Mount Everest i mai. Nå er hun derimot kommet ned fra fjellet, og befinner seg i landsbyen Perudsje. Området rundt landsbyen er flatt, og hun føler seg ganske trygg dersom det kommer nye skjelv.

Ni leirer ble knust

Hun satt inne i teltet sitt da skredet gikk. Den erfarne fjellklatreren beskriver opplevelsen som skremmende.

– Jeg kjente at det begynte å riste i bakken, og da jeg kikket ut av teltet så jeg en svær snøsky mot meg. Jordskjelvet var veldig kraftig, og det var egentlig litt skremmende å være der oppe, sier hun.

Skredet gikk fra et av fjellene som ligger rundt base camp. Skredet medførte et kraftig lufttrykk som utløste katastrofen på fjellet. Totalt ble ni camper ødelagt av trykket.

– Vi skjønte omfanget ganske raskt. Like etter skredet ble det tatt med førstehjelpsutstyr og oksygen for å gå ned i det området som var hardt berørt. Der startet vi redningsarbeidet, sier hun.

Været hindret helikoptrene

Ytreland beskriver redningsarbeidet som godt organisert.

– Sherpaer og vestlige ekspedisjonsdeltakere og ledere samarbeidet om å sette i gang og gjennomføre redningsarbeidet, forteller hun.

Det var dårlig vær da skredet gikk, noe som gjorde at de mange skadde måtte bli værende på fjellet over natten. Helikoptrene ikke kunne fly inn.

– Men det er bra at det ikke skjedde på natta. Da hadde det vært flere mennesker inne i teltene som ble berørt av lufttrykket, sier Ytreland.