Hopp til innhold

Kampanje på sosiale medier stanset afghansk sangforbud

Utdanningsbyråden i Kabul mente syngende skolejenter kunne være for fristende for mannlige lærere. Da han ville forby sang, startet afghanske jenter en kampanje på sosiale medier.

Afghanske synger på Twitter i kampanjen #IAmMySong

Afghanske jenter kjemper mot regjeringens forbud mot skolesang i en twitterkampanje

«Ingen sang for jenter over 12 år».

Forslaget kom fra kunnskapsbyrådet i Kabul. Forbudet ble ikke bare støttet av nasjonale myndigheter, det ble også utvidet. Forrige uke meldte kunnskapsministeren at heller ikke gutter får lov til å synge på skolen.

I URIX spør vi: vil kvinner betale prisen for en fred i Afghanistan?

Kvinner i Afghanistan frykter at deres hardt tilkjempede rettigheter ofres for å oppnå fred. Går det mot borgerkrig, eller kan forhandlinger denne uka redde et land på kanten av stupet?Programleder er Gry Blekastrad Almås.

Kvinner i Afghanistan frykter at deres hardt tilkjempede rettigheter ofres for å oppnå fred. Går det mot borgerkrig, eller kan forhandlinger denne uka redde et land på kanten av stupet?Programleder er Gry Blekastrad Almås.

Jeg er min sang

Forbudet ble møtt med et opprør på sosiale medier. Afghanske jenter vil ikke miste retten til å synge. De la ut videoer av seg selv, mens de sang populære afghanske sanger.

Laster Twitter-innhold

Kampanjen #IAmMySong ble delt tusenvis av ganger. Mange frykter at Afghanistan er på vei tilbake til et religiøst Taliban-styre.

I tiden før 2001, da Taliban styrte landet, var all musikk forbudt og jenters tilgang til skole var begrenset.

«Tilgi oss Gud, mennesker kan være så grusomme at de ser på barn fra et kjønnsperspektiv,» tvitret en av landets mest kjente kvinnelige forfattere Shafiqa Khpalwak.

Afghanske myndigheter har trukket tilbake forbudet mot å synge på skolen
Foto: mangler / AP

Ikke vårt ståsted

Opprøret på sosiale medier førte frem. Lørdag kom det afghanske kunnskapsdepartement med en ny uttalelse. Denne gangen skrev de at «forbudet mot sang ikke reflekterer vår politikk eller vårt ståsted».

Etter mange års borgerkrig er amerikanske- og NATO-styrker på vei ut av landet. Denne uken forhandler Taliban og den afghanske regjering om landets fremtid i Moskva.

Samay Hamed og Elisabet Eide foran Dar-ul-Aman palasset i Kabul

Sosiale medier har blitt viktig for mange i Kabul, sier Eide.

Foto: privat

Forvarsel

– Hvis Taliban skal inn i regjering, er uttalelsen fra denne ministeren trolig bare en bris i forhold til det som kan komme i fremtiden, sier leder i Norsk PENs Afghanistanutvalg Elisabet Eide.

Eide underviser afghanske journalister. Hun sier at mange afghanere fortsatt er analfabeter uten tilgang til smarttelefoner. Likevel har sosiale medier blitt en kraft i byene.

– Sosiale medier, som Twitter og WhatsApp har vært viktige for studenter og et bredt sjikt av kulturarbeidere, samt politikere. De har vært viktige kanaler for å forsvare de rettighetene som er oppnådd de siste 19 årene, blant annet kvinnerettigheter og pressefrihet, sier Eide.

Blant 36 millionene afghanere er det bare 4 millioner som har tilgang til en smarttelefon.

Frykter Taliban

– Taliban snakker om islamsk ytringsfrihet. Det betyr at alt som strider med islam er forbudt å si offentlig, sier leder i Afghansk PEN, Samay Hamed.

Samay Hamed

Musikk er del av afghansk kultur men forbudt ifølge Taliban, sier Samay Hamed.

Foto: Elisabet Eide

Hamed forteller at selv om poesi og musikk er del av afghansk kultur, så har musikk blitt sett på som uislamsk og dermed forbudt blant Talibans tilhengere.

I dagens Afghanistan er ikke musikk en del av undervisningen, men det eksisterer musikkgrupper på mange skoler. Også i dagens regjering finnes det religiøse muslimer som mener musikk bør være forbudt.

Barn på afghansk skole 2020

Musikk er ikke del av undervisningen på afghanske skoler.

Foto: ADEK BERRY / AFP

Tror på Facebook

– Facebook er den stille majoritetens høyttaler, sier Hamed som også er en kjent poet i Afghanistan.

Han tror at opprør på sosiale medier kan påvirke den afghanske regjeringen i riktig retning

– Sosiale medier har gitt oss en stemme. Sosiale nettverk har alltid spilt en viktig rolle i å endre politikken, sier Hamed

SISTE NYTT

Siste nytt