NRK Meny
Normal

Afghanistans framtid på dagsordenen

President Karzai ber om 250 milliarder kroner til sin femårsplan mot fattigdom og Taliban. Giverlandsmøtet for Afghanistan åpnet i Paris i dag.

Karzai, Sarkozy og Ban Ki-moon

En gjeng med makt: Condoleeza Rice, Hamid Karzai, Nicolas Sarkozy og Ban Ki-moon under åpningen av Paris-møtet.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

USA har alt lovet 50 milliarder kroner, og det ventes at den internasjonale konferansen vil love ham ytterligere 25 milliarder - minst.

Utsendinger fra mer enn 80 nasjoner og institusjoner deltar på Paris-møtet. USAs førstedame Laura Bush oppfordret dem til ikke å snu ryggen til afghanerne i denne avgjørende tiden.

Verten, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, lovet å "mer enn doble" den økonomiske bistanden, med helse og jordbruk som hovedmottakere.

Han oppga ingen konkret sum, men hans medarbeidere sa at totalsummen vil utgjøre rundt 825 millioner kroner i løpet av de neste to årene.

- Lang vei fram

Ifølge Karzai er Afghanistan på vei opp fra sin "mørke fortid", men han innså også at veien fram er lang. Han ba om "tilstrekkelig, langvarig og forutsigbar støtte".

Presidentens ambisiøse plan prioriterer infrastruktur som bygging av veier, dammer og kraftverk. Utvikling av jordbruket og oppbygging av hæren og sikkerhetsstyrkene er også prioritert.

Den internasjonale konferansen kommer også i stor grad til å diskutere strategi. Og Karzai kan vente seg vriene spørsmål om korrupsjon, opiumsproduksjon og menneskerettigheter.

Menneskerettigheter

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch ber om at giverlandene stiller betingelser om økt respekt for menneskerettigheter når de bidrar med støtte.

Spesielt situasjonen for kvinner og jenter er vanskelig og må bli bedre raskt, krever organisasjonen.

I dag har NATO 47.000 soldater i Afghanistan. I tillegg har USA 20.000 soldater i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt