Hopp til innhold

Advarer muslimer mot integrering

Mohyeldeen Mohammad mener de ikke-muslimske landene må sees på som krigssoner. NRK har møtt ham på universitetet i Saudi-Arabia.

Video Muslimer i Norge bør ikke la seg integrere

Som første norske tv-team har NRK Spekter besøkt det islamske universitetet i Medina. Det er bare muslimer som har adgang til den hellige byen.

12 000 studenter, alle menn, fra om lag 200 land studerer sharialover og islams historie her.

Arrangerte demonstrasjoner

11 av studentene i Medina er norske. En av dem, Mohyeldeen Mohammad fra Larvik, ble suspendert fra lærestedet etter at han arrangerte en demonstrasjon mot Dagbladets trykking av en karikaturtegning av profeten og advarte mot et 11. september på norsk jord.

Det strider mot lærestedets reglement at studenter er politisk aktive, men nå får 24-åringen likevel fortsette sine studier.

– Mennesker kan ofte begå feil. Derfor trenger de veiledning og hjelp til å bli satt inn på et rett spor. Hvis vi avviser han, kan han bli mer ytterliggående og utgjøre en stor fare, sier rektor Muhammad Bin Ali Al Uqla ved Islamic University of Medina til NRK.

– Segregering er eneste løsning

Universitet var i mange år kjent for å ha studenter og lærere som sympatiserte med Al Qaida. Men nå sier ledelsen at de tar kraftig avstand fra religiøs ekstremisme.

Mohyeldeen Mohammad

Mohyeldeen Mohammad (t.h.) sammen med sine medstudenter ved det islamske universitetet i Medina.

Foto: Privat

Men Mohyeldeen Mohammad fortsetter å komme med kontroversielle utspill. På Facebook skriver han at demokrati ikke er tillat i islam.

Han ville ikke la seg intervjue om dette på tv og sier at han føler seg jaget og forfulgt av norske medier.

På spørsmål om norske muslimer bør la seg integrere sier han at segregering er den eneste løsningen, fordi de ikke-muslimske landene er å betrakte som krigssoner.

Ber om tiltak fra staten

Selv om rektoren mener at nettopp universitet kan hindre ungdommer med ekstreme meninger i å bli en fare for samfunnet, er han også imot trykkingen av karikaturtegninger.

– Studenten oppførsel er en reaksjon på bildepublisering av profeten Mohammed som var upassende, sier Muhammad Bin Ali Al Uqla.

– Vi håper og ber den norske staten om å gjøre noe tiltak, som garanterer at profeter ikke blir ydmykt i fremtiden på denne måten, sier rektoren.

Han legger til at Mohyeldeen Mohammad er norsk og kommer fra Norge, og hadde han gjort noe ulovlig ville Norge ha dømt ham.

SISTE NYTT

Siste nytt