Advarer mot Pokémon-jakt i minefelt

En organisasjon som arbeider med fjerning av landminer i Bosnia advarer spillere mot å gå inn i minefelt på jakt etter digitale monstre.

Pokemon i minefelt

Fortsatt ligger det anslagsvis 120.000 miner i Bosnia og truer mulige Pokémon-spillere.

Foto: Amel Emric Montasje: Jørgen Bohnhorst Hoff / AP

Organisasjonen Posava bez mina advarer på sin Facebook-side spillerne etter å ha fått rapporter om flere som gikk inn i minefelter på jakt etter Pokémon-monstre.

– Vi har fått informasjon om at noen brukere av Pokémon Go-appen i Bosnia gikk inn på steder der det var fare for miner i sin jakt på en Pokémon, skriver organisasjonen.

Minst 600 mennesker har mistet livet i ulykker med landminer etter at krigen i Bosnia sluttet i 1995.

Fortsatt finnes det rundt 120.000 landminer rundt om i landet. Ifølge BBC er to prosent av landområdene i Bosnia fortsatt dekket av miner.

Spiller fant lik i Danmark

Andre steder i verden har det imidlertid kommet rapporter om mer positive effekter av monster-jakten.

I den danske byen Odense fant en Pokémon-spiller et lik i en dreneringsgrøft, melder det danske nyhetsbyrået Reuters.

Liket har ligget i kanalen i lang tid, og det har så langt ikke vært mulig å fastslå identiteten til den døde.

Politiet opplyser imidlertid at ingenting tilsier at den døde har blitt utsatt for noe kriminelt.

I den engelske byen Doncaster ble et innbrudd avverget lørdag etter at spillere ringte politiet og varslet om at tyver var på ferde, skriver BBC.

Pokémon-spillere i Aceh-provinsen i Indonesia

Også i Indonesia, som her i Aceh-provinsen, har Pokémon raskt blitt populært. Nå har landets politisjef, Tito Karnavian, forbudt alle politifolk å spille i arbeidstiden, skriver Jakarta Globe.

Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

Spion-komplott eller satanisme

Den russiske kommunikasjonsministeren Nikolaj Nikiforov

Den russiske kommunikasjonsministeren Nikolaj Nikiforov anklager utenlandske etterretningsorganisasjoner for å stå bak Pokémon Go.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Også i Russland er Pokémon Go blitt en storsuksess, noe som bekymrer russiske politikere, skriver Politiken.

Den russiske kommunikasjonsministeren Nikolaj Nikiforov sa fredag på et møte med en ungdomsorganisasjon at han mistenkte utenlandske etterretningstjenester for å stå bak spillet.

– Jeg ønsker ikke å gi det enda mer medieoppmerksomhet, men jeg mistenker at denne appen er skapt med hjelp fra viss etterretningstjenester som samler videoinformasjon på territorier i alle land over hele verden, sa Nikiforov ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Nestformann i forsvars- og sikkerhetsutvalget i det russiske parlamentets overhus, Frants Klintsevitsj, sier til avisen Isvestija at spillet «påtvunget oss utenfra».

I motsetning til kommunikasjonsministeren mistenker han ikke spioner, men heller åndelige makter.

– Følelsen er at djevelen er ankommet via denne mekanismen og ganske enkelt forsøker å ødelegge oss åndelig fra innsiden, sier Klintsevitsj.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.