NRK Meny
Normal

Abdeslam vil bli utlevert til Frankrike

Salah Abdeslam, som er siktet etter terrorangrepet i Paris i november, sier han ikke hadde kjennskap til terrorangrepene i Brussel tirsdag, ifølge AFP. Han fremstilles nå for videre varetektsfengsling.

Overvåkingsbilde av Abdeslam og Abrini

Overvåkingsbilde av Salah Abdeslam og Mohammed Abrini, tatt på en bensinstasjon mellom Paris og Brussel to dager før terrorangrepene 13. november i fjor. Abrini er nå etterlyst over hele Europa. FOTO: - / AFP

Foto: - / AFP

Ifølge Abdeslams advokat visste han ikke noe om terrorangrepene i Brussel som rammet EU-byen tirsdag, melder nyhetsbyrået AFP. Ifølge CNN mener kilder i belgisk sikkerhetstjeneste at Abdeslam kan ha planlagt å delta i Brussel-angrepet.

Abdeslam ble arrestert i Brussel forrige fredag. Ifølge hans advokat ønsker Abdeslam å bli utlevert til Frankrike skriver nyhetsbyrået AFP. Han har tidligere motsatt seg dette.

Abdeslam har sittet i lange politiavhør siden han ble pågrepet i Brussel-bydelen Molenbeek fredag. Den terrorsiktede mannen har i avhør fortalt at han planla nye angrep fra sitt skjulested i Brussel.

Abdeslam klarte å rømme etter terrorangrepene i Paris, men etter fire måneder på flukt fra politiet ble han altså pågrepet i Brussel fredag kveld i en dramatisk aksjon.

Etter skuddsalver går politiet til arrestasjon under anti-terroraksjon i Molenbeek, Brüssel.

Flere av dem som mistenkes for å stå bak terrorangrepene i Brussel knyttes til Paris-terroristen Abdeslam.

Fengslingsmøte utsatt én dag

Fengslingsmøtet for Abdeslam ble utsatt med en dag, ifølge assistenten til den siktedes advokat. Årsaken var trolig økt bekymring for sikkerheten i Brüssel. Dommerne skal avgjøre hvorvidt varetektsfengslingen av ham kan utvides med en måned.

Abdeslam er blitt kalt «Europas mest ettersøkte mann» og den belgiske statsministeren Charles Michel bekreftet etter arrestasjonen at det i hvert fall var riktig for Belgias del.

Ifølge statsministeren har mellom 300 og 400 politimenn arbeidet i fire måneder med å spore opp den belgiskfødte franskmannen.

Har motsatt seg utlevering

Belgisk politi har avhørt Abdeslam etter at han ble formelt siktet for deltakelse i angrepene i Paris 13. november i fjor, der 130 mennesker ble drept og 350 skadd.

Kriminalteknikere i arbeid

Kriminalteknikere i arbeid utenfor leiligheten der Salah Abdeslam ble arrestert fredag. FOTO: DIRK WAEM / AFP

Foto: DIRK WAEM / AFP

– Saleh Abdeslam samarbeider med belgisk politi, og ønsker ikke å bli utlevert, sa hans belgiske advokat Sven Mary lørdag.

Fredag forrige uke gjorde president François Hollande det klart at Frankrike vil kreve Abdeslam utlevert.

Også en annen mann som ble arrestert sammen med Abdeslam er siktet for deltakelse i angrepene.

Skulle sprenge seg i luften

Abdeslam har også forklart for politiet at han planla å sprenge seg selv i luften ved fotballstadion Stade de France i Paris 13. november i fjor, men ombestemte seg.

Han sitter nå i et fengsel i den belgiske byen Brugge som har en egen avdeling for

Fengselet i Brugge

Salah Abdeslam sitter nå i varetekt i et høysikkerhetsfengsel i den belgiske byen Brugge. FOTO: JOHN THYS / AFP

Foto: JOHN THYS / AFP

høyrisiko-fanger.

Avdelingen har spesialtrente vakter, doble dører inn til cellene og alle møbler er boltet fast i gulvet, skriver Ap.

Ettersøker to personer

Abdeslam er trolig den siste overlevende av den ti mann store gruppen som gjennomførte terrorangrepene i Paris.

To andre personer er ettersøkt av politiet etter angrepene, men det er uklart hvile roller

Mohamed Abrini

Mohamed Abrini er nå en av Europas mest etterlyste menn.

Foto: Federal police / AFP

de hadde.

Den ene er en 30 år gammel mann, Mohamed Abrini, som kommer fra den samme bydelen i Brussel som Abdeslam og har vært venner med ham siden de var tenåringer.

Abrini ble to dager før terrorangrepene filmet av et overvåkingskamera sammen med Abdeslam på en bensinstasjon mellom Paris og Brussel, skriver AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt