Abbas og Mubarak drøftet grensen

Egypt vil trolig stenge grensen til Gazastripen og ønsker hjelp fra palestinernes president. Men hvordan skal Mahmoud Abbas klare å ta kontroll over Rafah som Hamas kontrollerer?

Abbas møtte Mubarak

Abbas møtte i dag Mubarak, men grenseproblemet er også del av en palestinsk maktkamp.

Foto: NASSER NURI / REUTERS

Abbas og hans egyptiske kollega Hosni Mubarak møttes i dag i et forsøk på å løse grenseproblemet mellom Egypt og Gazastripen.

De vil gjenoprette ro og orden etter at hundretusenvis av palestinere ukontrollert har strømmet over grensen til Egypt etter at grensegjerdet ble sprengt i stykker i forrige uke.

Vil inn i Egypt

Det er livsviktig for palestinerne å holde grensen åpen, men Egypt vil trolig stenge den.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Nei til ensidig stenging

Men Hamas, som sprengte grensegjerdet, vil ikke gi seg uten kamp og signaliserte i dag at bevegelsen ikke vil godta at Egypt ensidig stenger grensen.

Heller ikke vil Hamas ha noe internasjonalt nærvær på grensen mellom Gazastripen og Egypt.

Det ble klart da også en delegasjon fra Hamas i dag kom til Kairo for samtaler med de egyptiske myndighetene.

– Grenseovergangen i Rafah må utelukkende være under egyptisk og palestinsk kontroll, sa en Hamas-talsmann.

Men Hamas har invitert de palestinske selvstyremyndighetene og Egypt til et samarbeid om grenseovergangen.

-Stenging snarest mulig

I mellomtiden går det rykter om at Egypt ønsker å stenge grensen igjen så snart som mulig.

En statsdreven egyptisk avis skrev i dag at egyptiske myndigheter planlegger å stenge grensen i morgen, mens avisen al-Ahram skrev at den siste muligheten for innbyggerne på Gazastripen til å vende tilbake fra Egypt er begynnelsen av neste uke.

Det er også lite trolig at delegasjonen fra Hamas vil møte Abbas i Egypt. Tvert om ønsker Abbas at Hamas skal holde seg lengst mulig unna.

– Vi har internasjonal støtte. Hamas må holde seg borte, sa en av medarbeiderne til Abbas etter møtet med Mubarak i dag.

Høyesterett støttet blokade

Samtidig vedtok Høyesterett i Israel å opprettholde regjeringens beslutning om å stanse deler av forsyningene av drivstoff og elektrisitet til Gazastripen.

Israelske menneskerettighetsgrupper har protestert mot Israels blokade av Gazastripen, og peker på at den er en kollektiv avstraffelse.

Israel står for hele Gazastripens forsyning av drivstoff og mer enn to tredjedeler av områdets elektrisitet. Israelske myndigheter har redusert forsendelsene, men har ikke stanset dem helt.

SISTE NYTT

Siste nytt