Hopp til innhold

«Tysklands farligste nynazist» kan forklare seg for første gang

BERLIN (NRK): I to og et halvt år har en terrortiltalt tysk nynazist nektet å forklare seg i retten. Men denne uka er det ventet at «Tysklands farligste nynazist» vil bryte tausheten for første gang.

Beate Zschäpe

Hun har ikke sagt et eneste ord til nå. Men, denne uka har Beate Zschäpe meldt at hun vil komme med en uttalelse.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Beate Zschäpe (40) er tiltalt for medvirkning til ti drap og flere drapsforsøk.

– Jeg tror hun vil forsøke å redde det som reddes kan. Denne taushetsstrategien hun valgte har feilet, men det kan være for sent å snakke nå, sier bistandsadvokat Mehmet Daimagüler til NRK.

Han representerer ofrene i rettssaken som allerede har pågått i to og et halvt år.

Hele veien har 40-åringen nektet å snakke. Ikke engang når hun har blitt bedt om å si sitt eget navn, har hun åpnet munnen.

Fikk herje i fred

Bistandsadvokat Mehmet Daimagüler i NSU-rettsaken i Tyskland

Bistandsadvokat Mehmet Daimagüler og hans klienter har lave forventninger til Zschäpes forklaring.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Zschäpe er den eneste gjenlevende fra nynazistgruppen Nasjonalsosialistisk Undergrunn (NSU). De to andre hovedmedlemmene, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, tok sine egne liv da politiet skulle pågripe dem for bankran.

Zschäpe meldte seg selv for politiet 8. november 2011.

Fra 2000 til 2007 skal NSU ha drept ti mennesker deriblant åtte tyrkere, en greker og en tysk politikvinne. I tillegg skal de ha stått bak flere drapsforsøk, branner, bombeangrep og ran.

Ville skremme innvandrere

Fordi alle ofrene utenom politikvinnen hadde tyrkisk og gresk opprinnelse, og de fleste drev små forretninger eller gatekjøkken, ble saken døpt «kebabdrapene» av tysk presse.

NSUs mål skal ha vært å skape så stor frykt at innvandrere ville forlate Tyskland.

Denne saken dreier seg imidlertid ikke bare om forbrytelsene i seg selv. Det er også rettet sterk kritikk mot at en nynazistisk terrorgruppe kunne holde på i så mange år, uten at de havnet i etterretningens søkelys.

Lenge trodde politiet som etterforsket de ulike drapene, at en tyrkisk mafiagruppe stod bak og flere av de dreptes slektninger ble avhørt.

Noen av dem ble mistenkt for å ha vært involvert i drapet og de dreptes fortid ble saumfart, for å finne motivet der.

Lave forventninger

Selv om Zschäpe nå tar bladet fra munnen er forventningene lave blant ofrene.

– Gjennom denne rettssaken har vi lært å kjenne en kvinne som ikke er særlig empatisk og som heller ikke har tatt avstand fra sin nynazistiske fortid. Vi er skeptiske til at hun vil hjelpe til å belyse sannheten i det hele tatt, sier han.

Saken er kompleks og dom er ikke ventet før til sommeren.

– Det er helt etter normalen når man tenker på omfanget av denne saken. Det så man jo bare i Norge når det gjaldt rettssaken mot Breivik. Den varte lenge og der var det kun én tiltalt. Her dreier det seg om flere år med forbrytelser, sier bistandsadvokaten.

SISTE NYTT

Siste nytt